Obekräftade vargobservationer i Mellösa

Mellösa (JJ) Den senaste tiden har länsstyrelsen fått in flera observationer av varg i området kring Mellösa i Sörmland. Dessa har inte kunnat kvalitetssäkras men länsstyrelsen i länet uppskattar ändå rapporterna.

Vid inte mindre än tre tillfällen har vargar observerats kring det sörmländska samhället Mellösa den senaste månaden. Ingen av dessa gånger har länsstyrelsen kunnat kvalitetssäkra observationerna. Johan Varenius, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Söderlands län, uppskattar ändå att allmänheten använder länsstyrelsens register rovobs.

– Rapporterna vi får in stämmer ibland och ibland inte men det är jättebra att folk använder registret och det ger oss ett mönster i alla fall. Vi gör allt vad vi kan för att kunna följa upp men de senaste vid Mellösa har vi inte kunnat kvalitetssäkra, säger han till Eskilstuna-Kuriren.

AKTUELLT

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Rovdjur hindrar renar att följa växtligheten

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet rapporterar om ett nytt forskningsprojekt som visar problemen renar har att följa växtligheten i områden med hög rovdjursnärvaro. Renarna kan inte "surfa på den gröna vågen" när de rör sig från fjäll till kustlandskap, visar GPS-data.

Annonser