Nytt vargrevir i Stockholms län

Järna (JJ) Sedan i våras har varg observerats i Stockholms län runt Gnesta och Järna. Nu bekräftar Länsstyrelsen i länet att det kan röra sig om ett revirmarkerande par.
Spår av två vargar som gått ihop syns i den lilla spårsnö som fallit runt Järna. Foto: Länsstyrelsen.

Spår av två vargar som gått ihop syns i den lilla spårsnö som fallit runt Järna. Foto: Länsstyrelsen.

Enligt Mikael Fransson, rovdjurshandläggare, vet man att tiken härstammar från Forshagareviret och är född 2013. Hannens ursprung har man dock än så länge ingen vetskap om.

– Vi har samlat in ett antal spillningsprover som vi hoppas ska ge svaret på den frågan, säger Mikael Fransson.

I det området som vargarna finns i är det relativt få tamdjursbesättningar, enligt Mikael Fransson, men några finns, bland annat en gård som har 500 tackor.

– Vi ska informera tamdjursägare i området om reviret och om de möjligheter till skydd som finns, säger han.

Vid två tillfällen under jul- och nyårshelgerna har personal från Länsstyrelsen spårat varg i området väster om Järna. Båda gångerna har det rört sig om två vargar som gått tillsammans. Vargarna har regelbundet urinmarkerat, vilket tyder på att minst ett av djuren har området som sitt revir.

AKTUELLT

Stövarjägare samlar in pengar mot barncancer

Växjö (JJ) Stövarjägare samlar in pengar för kampen mot barncancer. – Det har blivit en stor succé och vi kör den 3 februari i år. Vi siktar på att samla in kanske 100 000 kronor, säger en av initiativtagarna, Bengt Lindell i Jaktjournalens webbradio.

Uppdaterad: Jakt på en varg till i Dalarna

Dalarna (JJ) Skabbvargen som fälldes i Flatenreviret räknas inte in i licensen. Därför blir det jakt på en varg till. Men ambitionen har inte varit att tömma reviret, säger Jonas Bergman på länsstyrelsen i Jaktjournalens webbradio.

Nya rekordsiffror för Jaktjournalen

Kungsbacka (JJ) Utvecklingen går framåt för Jaktjournalen som idag kan presentera rekordsiffror både för tidningen och hemsidan. – Jättekul att landets jägare uppskattar det vi gör, säger chefredaktör Holger Nilsson.

Annonser