Nytt vargrevir i Härjedalen?

Hedeviken (JJ) Hedeviken Handöldalens sameby har ansökt om skyddsjakt på de vargar som finns bland renarna i markerna kring Hedeviken. – Vargarna måste bort så snart som möjligt. Vi hittar dödade och skadade renar varje dag, säger Martin ­Eriksson i Handöldalens sameby, till Östersunds-Posten.

Tidigare i vintern drabbades Mittådalens sameby när en varg härjade bland renarna. En varg avlivades under skyddsjakt.
Nu vet man att det finns en varg i trakterna av Ljusnedal och dessutom d två som skrämmer och dödar renar mellan Hedeviken och Ransjö.  
Samebyn har ansökt om skyddsjakt för en vecka sedan och  hoppas på beslut så fort som möjligt.
Utöver ansökan från Hedeviken finns ytterligare en ansökan från Handölsdalens och Ruvhten Sijtes samebyar om skyddsjakt på den individmärkta varg som finns inom samebyarnas vinterbetesområde i trakterna av Lillhärdal.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser