Nytt vargrevir i Härjedalen?

Hedeviken (JJ) Hedeviken Handöldalens sameby har ansökt om skyddsjakt på de vargar som finns bland renarna i markerna kring Hedeviken. – Vargarna måste bort så snart som möjligt. Vi hittar dödade och skadade renar varje dag, säger Martin ­Eriksson i Handöldalens sameby, till Östersunds-Posten.

Tidigare i vintern drabbades Mittådalens sameby när en varg härjade bland renarna. En varg avlivades under skyddsjakt.
Nu vet man att det finns en varg i trakterna av Ljusnedal och dessutom d två som skrämmer och dödar renar mellan Hedeviken och Ransjö.  
Samebyn har ansökt om skyddsjakt för en vecka sedan och  hoppas på beslut så fort som möjligt.
Utöver ansökan från Hedeviken finns ytterligare en ansökan från Handölsdalens och Ruvhten Sijtes samebyar om skyddsjakt på den individmärkta varg som finns inom samebyarnas vinterbetesområde i trakterna av Lillhärdal.

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser