Nytt vargrevir i Hälsingland

Forsa (JJ) Inte förrän det finns spårsnö går det att slå fast att området Boda, Nianfors och Forsa har vargar som bildat revir. Men det finns iakttagelser om att två vargar rör sig i området och om de förblir i området är det ett första viktigt steg i revirbildandet.

– Vi har indikationer på att det är ett vargpar. De brukar vara stationära och sedan får de valpar, säger Hans Nordin, naturbevakare pålänsstyrelsen i Gävleborg.

Länsstyrelsen bedömer att antalet vargar som vandrar genom Hälsingland har ökat. Från tid till annan finns det troligtvis varg i hittills snudd på revirfria Hudiksvall och Nordanstig. Men iakttagelserna från Forsa är bra för jägarna att känna till.

– Men det är svårt att skydda hundar under löshundsjakt. Om ser en varg eller hör ylandet så kan det vara bra att undvika i området. Men vargar kan röra sig flera mil på en natt, så det är svårt att ge några råd, säger Hans Nordin

Länsstyrelsen räknar med att det finns nio vargrevir som berör Hälsingland och baserar det på spårningar som gjordes innan snön smälte i våras. Ett av de kända reviren är borta. Det är Tandsjöreviret i Ljusdals kommun som försvann genom skyddsjakt i vintras.

Det är i västra Hälsingland som reviren finns och vargparen bär namn efter platserna där de vistas så som Prästskogen/Haverö i Ljusdal, Bondskog och Kukumäki i Bollnäs respektive Ovanåker. Lingboreviret ligger längst österut och det nordligaste reviret är Naggen som berör Ljusdal-Hudiksvall-Nordanstig, rapporterar helahelsingland.se.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser