Nytt rekordår för fjällrävarna?

HELAGS(JJ). Mycket tyder på att det kan bli ett nytt rekordår för fjällrävarna på Helags. – Det ser väldigt bra ut, både här och i Stekenjokk, säger naturbevakaren Lars Liljemark till Östersunds-Posten.

Uppskattningsvis finns det bare ett 60-tal fjällrävar i Sverige. Under förra året föddes det bara två kullar på grund av att lämmelbeståndet kraschade. Vid en sådan situation hjälper inte ens stödutfodring. 
– Vi hade två kullar i Helags i somras. Det var de enda kullarna i hela Norden, säger Lars Liljemark, naturbevakare med Helags som område.

Han berättar för Östersunds-Posten att det nu verkar finnas fjällrävar i många lyor i området.
Dessutom ser läget bra ut också för fjällrävarna i Stekenjokk.
– Det är på väg mot ett toppår igen. Det finns mycket lämmel och sork, säger han. 

Det föddes cirka 20 kullar i landet under sommaren år 2007. Nio av dessa föddes i Helags och tre i Stkenjokk. Nu är det dessa fjällrävar som bildar par och fortplantar sig.
– Valparna föds i maj någon gång och kommer ut ur lyan strax efter midsommar. 

I både Härjedalen och i Jämtland arbetar naturbevakarna aktivt med stödutfodring och avskjutnign av rödräv, det sistnämnda är inte minst viktigt då rödräven både dödar fjällrävar och tar deras lyor.

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Webbradio: Så ska vargarna i Rackstadreviret tas bort

Värmland (JJ) Vargdödade jämthundshanen Emil kommer att betyda slutet för Rackstadreviret. Alfavargarna ska skjutas och länsstyrelsens förhoppning är att reviret upplöses, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare, David Höök, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser