Nytt rekordår för fjällrävarna?

HELAGS(JJ). Mycket tyder på att det kan bli ett nytt rekordår för fjällrävarna på Helags. – Det ser väldigt bra ut, både här och i Stekenjokk, säger naturbevakaren Lars Liljemark till Östersunds-Posten.

Uppskattningsvis finns det bare ett 60-tal fjällrävar i Sverige. Under förra året föddes det bara två kullar på grund av att lämmelbeståndet kraschade. Vid en sådan situation hjälper inte ens stödutfodring. 
– Vi hade två kullar i Helags i somras. Det var de enda kullarna i hela Norden, säger Lars Liljemark, naturbevakare med Helags som område.

Han berättar för Östersunds-Posten att det nu verkar finnas fjällrävar i många lyor i området.
Dessutom ser läget bra ut också för fjällrävarna i Stekenjokk.
– Det är på väg mot ett toppår igen. Det finns mycket lämmel och sork, säger han. 

Det föddes cirka 20 kullar i landet under sommaren år 2007. Nio av dessa föddes i Helags och tre i Stkenjokk. Nu är det dessa fjällrävar som bildar par och fortplantar sig.
– Valparna föds i maj någon gång och kommer ut ur lyan strax efter midsommar. 

I både Härjedalen och i Jämtland arbetar naturbevakarna aktivt med stödutfodring och avskjutnign av rödräv, det sistnämnda är inte minst viktigt då rödräven både dödar fjällrävar och tar deras lyor.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Annonser