Nytt rekord i björnspillning

Sundsvall (JJ) Lördag den 31 oktober är sista dagen för att samla in björnspillning. Inventeringen har gått över förväntan och mer än 1400 prover har skickats in till länsstyrelsen i Västernorrland. Viltskadecenter har hunnit registrera drygt 600 prover av de som är inskickade.

Under våren 2016 kommer länsstyrelsen i Västernorrland att presentera ett preliminärt resultat av de DNA-analyser som då gjorts på proverna. En bra uppfattning om stammen storlek och utbredning kommer man då att ha.

Att så många prover har kommit in borgar för att man kan skatta björnstammen på ett statistiskt säker sätt. Provresultatet kommer bland annat att ligga till grund för tilldelningen inför nästa års licensjakt på björn.

Här följer fördelningen kommunvis av insamlade prover fram till den 20 oktober:

Härnösand, 20, Kramfors, 63, Sollefteå, 418, Sundsvall, 95, Timrå, 29, Ånge, 178, Örnsköldsvik, 615 prover.

 

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser