Nytt medel kan rädda tallarna från älgen

SMÅLAND(JJ). I trakterna av Asa försökspark i Småland testas just nu ett medel som gör tallbarr smakar illa för älgarna. De försök som genomförts i djurparker visar positiva resultat och nu är förhoppningen att medlet kan bidra till att rädda tallarna.

Medlet Silvestris-Safe ska levereras i pellets eller i sprejform. Skogsägare och jägare kan troligen beställa medlet redan under nästa år.
– Det viktiga är att älgarna får i sig några gram av medlet. Vad vi hittills sett verkar det ge en livslång avsky för tallbarr. Man kan nog likna det här medlet vid antabus som gör sprit osmakligt för alkoholister, säger Tomas Kohl, tysk biolog och forskare, till tidningen Lantbruk & Skogsland.

Han kom på den verksamma substansen av en slump när han grillade. När han rengjorde gallret hamnade en del kryddrester på en tallplantering, senare såg han hur en älgko som åt av en ungtall vid samma ställe reagerade kraftigt och ryggade tillbaka.
– Jag tänkte att här finns kanske ett nytt billigt ämne som enkelt kan sprutas på och skydda tallarna.

Han tog med sig idén till Tyskland och experimenterade. Försök i både Tyskland och Sverige visar att älgarna slutar äta genast och dessutom inte är intresserad att smaka på obehandlade tallar.

Hur man ska få in ämnet i älgarna har vållat mest huvudbry. 
– I djurparker och älgfarmer kan man till och med injicera medlet, men när det gäller de vilda älgarna så provar vi att servera rönnpellets med medlet intill saltstenar. Det fungerar hyggligt.
En annan idé är att spreja högkoncentrerat medel på unga tallar i en skyddande ring runt hygget.

Enligt Kohl är ämnet miljövänligt och det verkar inte ha samma påverkan på andra djurarter. 
Skyddet av en medelfastighet bör inte kosta mer än 1 000 kronor totalt. 
– Äntligen får vi något positivt kring älgen så att vi kanske kan bygga upp en större stam, säger jägarbasen och småskogsägaren Jan E Patron, som deltar i utvecklingsarbetet.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser