Nytt långverkande fästingmedel

Nytt preparat mot fästingar lanseras nu. Foto: Per Jonson Kungsbacka (JJ) Fästingplågan är ett återkommande problem för hundar. Nu introduceras ett nytt läkemedel, Bravecto som ger upp till 12 veckors skydd mot ohyran.

– Det här är ett värdefullt tillskott i arsenalen för att skydda hundar mot fästingar. Det är ett läkemedel som är enkelt och smidigt att ge eftersom det är en tuggtablett. Effekten är omedelbar och långverkande vilket är mycket positivt, säger Robert Cikota, veterinär på Västra Djursjukhuset i ett pressmeddelande.

Den europeiska kommission godkände nyligen preparatet och till att börja med kommer det att vara receptbelagt. Till skillnad från exempelvis fästingmedlet Frontline, som dödar fästingarna direkt innan de hinner bita, dödar Barvecto fästingen först när den biter igenom huden. Trots detta är risken för fästingburna smittor inte påtaglig.

Priset på preparatet är ännu inte fastställt. Det beräknas finnas på apotek den första maj och kosta ungefär lika mycket som Frontline om ser till pris i paritet till effektiva månader med verkan.

Preparatet kan bidra till övergående magproblem hos en del hundar.

AKTUELLT

Hamilton överst på tronen

Knistad (JJ) Det blev Jesper Karlsson med sin duktiga hamiltontik Malmbäckaren Foxii som tog hem årets Stövar-SM för rävhundar med en mycket stark elitetta.

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Annonser