Nytt krav på viltmyndighet

Stockholm (JJ) Moderate riksdagsmannen Pål Jonson från Värmland förnyar kravet på att en viltmyndighet inrättas i Sverige.

I en motion som lämnades in på Riksdagen på onsdagen pekar Pål Jonson på att jakt omsätter närmare tre miljarder kronor årligen och kan främja jobb och företagande på landsbygden.

Ett problem är det ökande trycket av rovdjur.

”Förutom de oersättliga känslomässiga värdena som går förlorade när vargen tar hundar och tamboskap får den stora vargstammen även ekonomiska konsekvenser. Vargen drabbar lantbrukare som bedriver boskapsskötsel och förutsättningarna för jakt och besöksnäring försämras”, skriver Pål Jonson i sin motion.

Han efterlyser en bättre balans mellan bevarande och brukande.

I motionen vill  Pål Jonson att Riksdagen ställer sig bakom att uppmana regeringen att inrätta en viltmyndighet som får ansvar för jakt- och rovdjursfrågor.

Läs motionen i sin helhet här.

AKTUELLT

Rättegången i jakthärvan fortsätter

Luleå (JJ) Rättegången mot de fem norrbottningarna i jakthärvan fortsätter. Åklagaren har pressat de misstänkta hårt, men möts av tystnad från de tilltalade. I dag har Polisens IT-forensiker vittnat.

Absurd hantering av grågåsförvaltningen

Kungsbacka (JJ) I Luleå skärgård ligger tusentals grågäss men jägarna får inte fälla en enda. Däremot kan mellansvenska och sydsvenska jägare ta plats i gömslena när fåglarna drar söder ut. Grågåspopulationen och skadorna efter dem ökar, men jakttidsregleringen hänger inte med.

Film: Därför är Ställa Sveriges bästa älghund

Krylbo (JJ) Jämthundstiken Erskorsgårdens C-Ställa vann Älghund-SM 2017. Jaktjournalen tog med videokameran och hälsade på hos ägarparet Anders Vikström och Lina Mårtensson för att ta reda på varför Ställa är Sveriges bästa älghund. Svaret är bitvis häpnadsväckande.

Lastbil krockade med varg

Gävle (JJ) En varg dödades i går kväll när den försökte korsa E4:an i höjd med Gävle Bro men kördes på av en lastbil.

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Annonser