Nytt krav på viltmyndighet

Stockholm (JJ) Moderate riksdagsmannen Pål Jonson från Värmland förnyar kravet på att en viltmyndighet inrättas i Sverige.

I en motion som lämnades in på Riksdagen på onsdagen pekar Pål Jonson på att jakt omsätter närmare tre miljarder kronor årligen och kan främja jobb och företagande på landsbygden.

Ett problem är det ökande trycket av rovdjur.

”Förutom de oersättliga känslomässiga värdena som går förlorade när vargen tar hundar och tamboskap får den stora vargstammen även ekonomiska konsekvenser. Vargen drabbar lantbrukare som bedriver boskapsskötsel och förutsättningarna för jakt och besöksnäring försämras”, skriver Pål Jonson i sin motion.

Han efterlyser en bättre balans mellan bevarande och brukande.

I motionen vill  Pål Jonson att Riksdagen ställer sig bakom att uppmana regeringen att inrätta en viltmyndighet som får ansvar för jakt- och rovdjursfrågor.

Läs motionen i sin helhet här.

AKTUELLT

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser