Nytt jaktområde för kronhjort i Medelpad

Ånge (JJ) För första gången i Medelpad får elva kronhjortar skjutas. Det är Borgsjö och Torps jaktvårdskretsar som gemensamt ansökt och fått tillstånd att jaga kronhjort. Sex vuxna kronhjortar och fem kalvar per år får skjutas.

En privatperson har dock överklagat beslutet. Kronhjortsområdet omfattas av marker från Torringen i väster till Leringen i öster. Cirka 100 000 kvadratkilometer mark där man nu har en tre års plan som säger att sex vuxna hjortar och fem kalvar får skjutas per år. En privatperson som äger mark i området överklagat länsstyrelsens beslut. Närmaste jaktområdena som fått tillstånd tidigare ligger i krokarna kring Härnösand, men på sen­are tid har djurstammen blivit allt större även här, vilket lett till att man nu ska jaga kronhjortar, för att förhindra skador på skog.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser