Nytt fall av dvärgbandmask

Uddevalla (JJ) Ett nytt fall av dvärgbandmask har konstaterats - den här gången i en räv som fälldes i utkanten av Uddevalla kommun.

Det var under veckan kom svaret från SVA att räven var smittad. Det var jägaren Erik Jacobsson som fällde räven i början på december förra året. I det här området sköts en räv för två år sedan som bar på smittan, det var det första kända fallet i landet.

Räven som Erik sköt skickades in till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för analys.
– Den såg frisk ut, man kan inte se om räven har dvärgbandmask eller inte. Det är lurigt. Alla rävar som skjuts inom radien av tre mil ska skickas in till SVA, jag var ju i närheten av det området, säger Erik Jacobsson till Bohusläningen/bohuslaningen.se.

Besked väntas om ytterligare två rävar som fällts i samma område. Förra året upptäcktes fyra fall av smittade rävar. Det var två i det område där Erik jagade när han fällde den smittade räven, samt en i Borlänge och en utanför Katrineholm.
Det här rapporterar Bohusläningen/bohuslaningen.se.

AKTUELLT

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Kolgrillad älgfilé

Numera tar grillsäsongen aldrig slut. Låt inte den fina älgfilén bli liggande i frysen och i värsta fall bortglömd. Med en god marinad och ett dygn i kylen är en mör älgfilé något av det godaste man kan låta vända på kolgrillen. Låt inga andra smaker konkurrera med den suveränt goda älgfilén, servera med en

Crut – en ståndhund av rang

När jämthunden Älgtjärnets Crut släpps lös i skogen är chansen till ståndskall rejält hög. Han har aldrig misslyckats på ett jaktprov och med tio förstapris på tio starter har han en meritlista som många bara drömmer om.

Redolfi EOS Steel

Gyttorp lanserar flera modeller från Redolfi Armi. Hagelbockar för jakt, sporting och lerduveskytte. Bockarna finns i Light, Steel och Sporting. Light och Steel finns i kaliber 12 och 20. Sporting i kaliber 12. Jaktjournalen har testat modellen Redolfi EOS Steel, som har tydliga influenser från traditionell italiensk tillverkning av hagelbockar.

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Annonser