Nytt fall av dvärgbandmask

Uddevalla (JJ) Ett nytt fall av dvärgbandmask har konstaterats - den här gången i en räv som fälldes i utkanten av Uddevalla kommun.

Det var under veckan kom svaret från SVA att räven var smittad. Det var jägaren Erik Jacobsson som fällde räven i början på december förra året. I det här området sköts en räv för två år sedan som bar på smittan, det var det första kända fallet i landet.

Räven som Erik sköt skickades in till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för analys.
– Den såg frisk ut, man kan inte se om räven har dvärgbandmask eller inte. Det är lurigt. Alla rävar som skjuts inom radien av tre mil ska skickas in till SVA, jag var ju i närheten av det området, säger Erik Jacobsson till Bohusläningen/bohuslaningen.se.

Besked väntas om ytterligare två rävar som fällts i samma område. Förra året upptäcktes fyra fall av smittade rävar. Det var två i det område där Erik jagade när han fällde den smittade räven, samt en i Borlänge och en utanför Katrineholm.
Det här rapporterar Bohusläningen/bohuslaningen.se.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Annonser