Nytt eftersöksinitiativ i väst

Västergötland (JJ) Eftersöksjägare i Västra Götalands län har med stöd av Svenska Jägareförbundet lokalt dragit i gång ett initiativ om eftersöksassistens till jägare i länet.

Nu organiserar sig duktiga eftersöksjägare i Västra Götaland. Arkivfoto: Per Jonson

Nu i höst satsar ett femtontal eftersöksekipage, spridda i Västra Götalands län på att bygga upp ett bra och fungerande nätverk för eftersök på klövvilt, Eftersöks Assistens.

– Vi har sett ett behov av duktiga eftersöksekipage. Enskilda jaktlag i dag kan inte själva hålla ett bra ekipage som får tillräckligt många arbeten per år. Vår tanke är att kunna erbjuda erfarna hundar och hundförare, säger Lennart Gustafsson, eftersöksjägare och en av grundarna till Nätverket.

Tidigare i år gick Nationella Viltolycksrådet ut med en efterlysning av släpphundar eftersom många eftersök med spårhundar måste kompletteras med en löshund som kan avfånga viltet.

– Vi har i nätverket tillgång till släpphundar, spetsar, hannoveranare och vorsteh. Tanken är att vi ska kunna hjälpa varandra om det behövs,  säger Lennart Gustafsson.

För att bli del av nätverket kommer hundarna och hundförarna testas.

– Vi genomför egna eftersöksprov som hundarna måste klara av, dessutom intervjuar vi hundförarna. Det är viktigt att vi får kompletta fungerande ekipage och att dessa delar våra värderingar. När vi åker ut på ett jobb har vi en uppförandekodex. Vi är där för att lösa ett eftersök, säger Lennart Gustafsson.

Eftersöks Assistens bygger på ideellt arbete och vill man komma i kontakt med dem kan man besöka deras facebooksida>>

En egen hemsida är under uppbyggnad. Där kommer alla ekipage i nätverket presenteras utförligt.

 

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser