Nytt eftersöksinitiativ i väst

Västergötland (JJ) Eftersöksjägare i Västra Götalands län har med stöd av Svenska Jägareförbundet lokalt dragit i gång ett initiativ om eftersöksassistens till jägare i länet.

Nu organiserar sig duktiga eftersöksjägare i Västra Götaland. Arkivfoto: Per Jonson

Nu i höst satsar ett femtontal eftersöksekipage, spridda i Västra Götalands län på att bygga upp ett bra och fungerande nätverk för eftersök på klövvilt, Eftersöks Assistens.

– Vi har sett ett behov av duktiga eftersöksekipage. Enskilda jaktlag i dag kan inte själva hålla ett bra ekipage som får tillräckligt många arbeten per år. Vår tanke är att kunna erbjuda erfarna hundar och hundförare, säger Lennart Gustafsson, eftersöksjägare och en av grundarna till Nätverket.

Tidigare i år gick Nationella Viltolycksrådet ut med en efterlysning av släpphundar eftersom många eftersök med spårhundar måste kompletteras med en löshund som kan avfånga viltet.

– Vi har i nätverket tillgång till släpphundar, spetsar, hannoveranare och vorsteh. Tanken är att vi ska kunna hjälpa varandra om det behövs,  säger Lennart Gustafsson.

För att bli del av nätverket kommer hundarna och hundförarna testas.

– Vi genomför egna eftersöksprov som hundarna måste klara av, dessutom intervjuar vi hundförarna. Det är viktigt att vi får kompletta fungerande ekipage och att dessa delar våra värderingar. När vi åker ut på ett jobb har vi en uppförandekodex. Vi är där för att lösa ett eftersök, säger Lennart Gustafsson.

Eftersöks Assistens bygger på ideellt arbete och vill man komma i kontakt med dem kan man besöka deras facebooksida>>

En egen hemsida är under uppbyggnad. Där kommer alla ekipage i nätverket presenteras utförligt.

 

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser