Nytt beslut om skyddsjakt på varghybrider

Nyköping (JJ) Länsstyrelsen i Södermanland har tagit nytt beslut om skyddsjakt på den varghybrid som eventuellt finns kvar i reviret norr om Katrineholm.

Hittills har sex korsningar mellan varg och hund och två vuxna vargar fällts i jakten, skriver Länsstyrelsen på sin hemsida.

Eftersom tikens livmoder visade att hon varit dräktig med sju valpar kan det fortfarande finnas en hybrid vid liv.

Det var i somras som länsstyrelsens viltkameror fångade ett svart hunddjur på bild. Undersökningen visade att tiken parat sig med en hund innan hon slog sig ihop med en varghane.

Länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt på samtliga individer i reviret.

Det nya beslutet innebär skyddsjakt på en individ och jakten får bedrivas från och med 2 februari till 31 mars.

AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser