Nytt avtryck till Blaser R 93

Normarks i Sverige har borrjigg för montering av nytt tryck. Det krävs även en svarv för att hålla rätt varvtal så att grader kan undvikas. Uppskattat pris till konsument 2 000 kronor.Blaser har som bekant ett flertal egna lösningar när det gäller vapenteknik. Nu lanserar fabriken ett nytt trycke som påminner om att ”knäcka en glasstång”. Men för att byta trycke krävs ett besök hos vapensmeden.

Avtryck på studsare har tillverkats enligt i stort sett samma princip under väldigt många år. Med Blaser kom en ny metod att tillverka avtryck som är enkla och består av få delar.
Nackdelen med Blasertrycket är att det känns lite segt och kan liknas med att trycka på en gummiboll. Trots det måste man erkänna att det gamla R 93-trycket är bland de absolut bästa man kan finna på en jaktstudsare.
För dem som inte gillar R 93-trycket finns det nu ett nytt avtryck att beställa som ger den gamla känslan av att ”knäcka en glasstång” när skottet går.
Önskemålet om ett nytt    och mer precist avtryck kom ursprungligen från de norska jaktfältskyttarna eftersom originaltrycket är omöjligt att justera till 1,5 kilo. Det första nya Blasertrycket fick därför en avtrycksvikt på 1 550 gram.
Under tiden som Blaser utvecklade sitt nya avtryck blev de norska tävlingsreglerna justerade ner till 1 000 gram som minsta avtrycksvikt. Blaser tog därför fram ytterligare två trycken och i dag kan man beställa tryck med 800, 1 050 respektive 1 550 gram.

Avsevärt bättre
Jag har bytt mitt gamla R 93-tryck mot ett nytt på 1 050 gram. Jag hade inga större problem att skjuta med originaltrycket, men enligt min uppfattning är det nya trycket avsevärt mycket bättre.
Trycket är helt rent, glasklart och har perfekt vikt. Det är helt jämförbart med Sauer och andra trycken i toppklass. Det går att finjustera utgångsvikten, men det ska inte göras av gemene man utan överlåtas till en expert. Avtrycket kan behöva justering av avtrycksstopp eller eftervandring av avtryckaren. En del skyttar anser att avtryckaren ska stanna direkt efter skottet. Jag bryr mig inte så mycket om det eftersom det nya trycket innebär en stor förbättring.

 Ny bult
En viktig skillnad på gamla och nya R 93-avtrycket är att det nya trycket kräver en ny upphängningsbult och den ska monteras av en vapensmed. I Norge finns bara en jigg för korrekt borrning och den finns i vapenverkstaden hos Jakt & Friluft. Den svenska generalagenten Normarks i Malung har borrjigg och monteringskostnaden ligger runt 2 000 kronor.
För att få ett nytt tryck monterat måste man skicka vapnet för montering och test. Man får hoppas att Blaser börjar tillverka och sälja R 93 med det nyklassiska trycket och inte bara det gamla som är mer ovanligt än perfekt.
Vilken avtrycksvikt är bäst? 800 gram är det få jägare som har användning för. 1 050 gram är perfekt för dem som skjuter mycket, men 1 kilo på avtrycket kan vara i lättaste laget för otränade skyttar som vant sig vid tyngre avtryck. För dem kan 1 550 gram vara att rekommendera.
Trots detta tror jag att 1 050 kommer att bli det mest populära och att många ”Blaserjägare” kommer att skaffa ett nytt gammaldags avtryck till sitt vapen.
+  rent och exakt R 93-tryck
 –  måste monteras av vapensmed – kan vara en fördel
=  för den som inte är nöjd med sitt R 93-tryck
Text och foto: Jörund Lien

AKTUELLT

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Kolgrillad älgfilé

Numera tar grillsäsongen aldrig slut. Låt inte den fina älgfilén bli liggande i frysen och i värsta fall bortglömd. Med en god marinad och ett dygn i kylen är en mör älgfilé något av det godaste man kan låta vända på kolgrillen. Låt inga andra smaker konkurrera med den suveränt goda älgfilén, servera med en

Crut – en ståndhund av rang

När jämthunden Älgtjärnets Crut släpps lös i skogen är chansen till ståndskall rejält hög. Han har aldrig misslyckats på ett jaktprov och med tio förstapris på tio starter har han en meritlista som många bara drömmer om.

Redolfi EOS Steel

Gyttorp lanserar flera modeller från Redolfi Armi. Hagelbockar för jakt, sporting och lerduveskytte. Bockarna finns i Light, Steel och Sporting. Light och Steel finns i kaliber 12 och 20. Sporting i kaliber 12. Jaktjournalen har testat modellen Redolfi EOS Steel, som har tydliga influenser från traditionell italiensk tillverkning av hagelbockar.

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Annonser