Nytt avtryck till Blaser R 93

Normarks i Sverige har borrjigg för montering av nytt tryck. Det krävs även en svarv för att hålla rätt varvtal så att grader kan undvikas. Uppskattat pris till konsument 2 000 kronor.Blaser har som bekant ett flertal egna lösningar när det gäller vapenteknik. Nu lanserar fabriken ett nytt trycke som påminner om att ”knäcka en glasstång”. Men för att byta trycke krävs ett besök hos vapensmeden.

Avtryck på studsare har tillverkats enligt i stort sett samma princip under väldigt många år. Med Blaser kom en ny metod att tillverka avtryck som är enkla och består av få delar.
Nackdelen med Blasertrycket är att det känns lite segt och kan liknas med att trycka på en gummiboll. Trots det måste man erkänna att det gamla R 93-trycket är bland de absolut bästa man kan finna på en jaktstudsare.
För dem som inte gillar R 93-trycket finns det nu ett nytt avtryck att beställa som ger den gamla känslan av att ”knäcka en glasstång” när skottet går.
Önskemålet om ett nytt    och mer precist avtryck kom ursprungligen från de norska jaktfältskyttarna eftersom originaltrycket är omöjligt att justera till 1,5 kilo. Det första nya Blasertrycket fick därför en avtrycksvikt på 1 550 gram.
Under tiden som Blaser utvecklade sitt nya avtryck blev de norska tävlingsreglerna justerade ner till 1 000 gram som minsta avtrycksvikt. Blaser tog därför fram ytterligare två trycken och i dag kan man beställa tryck med 800, 1 050 respektive 1 550 gram.

Avsevärt bättre
Jag har bytt mitt gamla R 93-tryck mot ett nytt på 1 050 gram. Jag hade inga större problem att skjuta med originaltrycket, men enligt min uppfattning är det nya trycket avsevärt mycket bättre.
Trycket är helt rent, glasklart och har perfekt vikt. Det är helt jämförbart med Sauer och andra trycken i toppklass. Det går att finjustera utgångsvikten, men det ska inte göras av gemene man utan överlåtas till en expert. Avtrycket kan behöva justering av avtrycksstopp eller eftervandring av avtryckaren. En del skyttar anser att avtryckaren ska stanna direkt efter skottet. Jag bryr mig inte så mycket om det eftersom det nya trycket innebär en stor förbättring.

 Ny bult
En viktig skillnad på gamla och nya R 93-avtrycket är att det nya trycket kräver en ny upphängningsbult och den ska monteras av en vapensmed. I Norge finns bara en jigg för korrekt borrning och den finns i vapenverkstaden hos Jakt & Friluft. Den svenska generalagenten Normarks i Malung har borrjigg och monteringskostnaden ligger runt 2 000 kronor.
För att få ett nytt tryck monterat måste man skicka vapnet för montering och test. Man får hoppas att Blaser börjar tillverka och sälja R 93 med det nyklassiska trycket och inte bara det gamla som är mer ovanligt än perfekt.
Vilken avtrycksvikt är bäst? 800 gram är det få jägare som har användning för. 1 050 gram är perfekt för dem som skjuter mycket, men 1 kilo på avtrycket kan vara i lättaste laget för otränade skyttar som vant sig vid tyngre avtryck. För dem kan 1 550 gram vara att rekommendera.
Trots detta tror jag att 1 050 kommer att bli det mest populära och att många ”Blaserjägare” kommer att skaffa ett nytt gammaldags avtryck till sitt vapen.
+  rent och exakt R 93-tryck
 –  måste monteras av vapensmed – kan vara en fördel
=  för den som inte är nöjd med sitt R 93-tryck
Text och foto: Jörund Lien

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Annonser