Nytt angrepp trots felfritt rovdjursstängsel

Gräsmark (JJ) I söndags dog tolv får i ett vargangrepp och i morse var vargen tillbaka i hagen i Gräsmark. Detta trots ett bra stängsel.

Fårägaren hade ett femtrådigt rovdjursavvisande stängsel i utmärkt skick. (Stängslet på bilden är också ett godkänt stängsel, dock inte av samma typ som i den aktuella hagen) Arkivfoto: Per Jonson

Efter söndagens attack konstaterade besiktningsmannen från Länsstyrelsen att stängslet hade låg spänning. I övrigt var det femtrådiga och drygt meter höga rovdjursavvisande stängslet i utmärkt skick.

I förmiddags upptäcktes ytterligare ett angrepp och Urban Mossberg, besiktningsman på länsstyrelsen uppger att totalt fem får är döda till följd av det nya vargbesöket.

– Det märkliga är att jag inte hittar några svagheter alls i stängslet. Det är i mycket bra skick. Efter söndagens attack röjdes gräs bort och vi uppmätte nu 5-6000 volt i de fem trådarna. Vi kan inte säga hur vargen tog sig in.

Fårägaren har nu uppmanats dela av hagen och hålla de kvarvarande fåren, var av ett tjugotal är lamm, närmare huset.

Enligt Urban Mossberg har det inte skett några vargangrepp i området tidigare under våren. Vargen tros härstamma från reviret Skugghöjden.

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser