Nytt angrepp på får på Adelsö

Adelsö (JJ) I onsdags morse hittade ett dött får på Adelsö utanför Stockholm. Länsstyrelsen bedömer att djuret dödats av en varg, dock inte samma varg som attackerat får längre söder ut i Stockholms län.

– Det har funnits en ensam varg på Mälaröarna sedan i början på våren och vi uppmanar alla djurägare att se över sina stängsel, säger besiktningsman Jakob Broander.

Det är andra gången i år som tamdjur dödas vid rovdjursangrepp på ön. Båda gångerna har en varg bedömts ligga bakom.

– Vi har inga observationer eller andra tecken på att ytterligare en varg skulle befinna sig i området och utgår ännu så länge från att det är samma varg som förra gången, säger Jakob Broander.

Den dödade baggen hittades i en hage på öns södra del. I hagen fanns ytterligare en bagge samt nötboskap. Inget av dessa djur uppges ha fått några skador.

– För att minska risken för nya angrepp har vi satt upp så kallade lapptyg längs stängslet på hagen, säger Jakob Broander.

Den drabbade djurägaren har nu möjlighet att ansöka om ersättning för det dödade djuret.

Vargen på Mälaröarna ska inte förväxlas med vargarna i det så kallade Sjundareviret i södra Stockholms län, där 58 får har rivits vid fem olika angrepp de senaste månaderna, rapporterar Länsstyrelsen i Stockholms län.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser