Nya vargtelefoner

"Vargtelefoner" startar idag i fem vargrevir för att minska risken för vargangrepp på hund.

Svenska Jägareförbundet startar idag, i samarbete med vargforskningen och länsstyrelserna, fem vargtelefoner. Vargtelefoner kommer att finnas i Juvbergsreviret, Forshyttereviret samt Halgåreviret i Värmland och Utterbergsreviret och Kilsbergsreviret i Örebro län. Syftet är att minska risken för vargangrepp på hund. Vargarna pejlas 2-4 ggr per vecka och deras position redovisas via en telefonsvarare som med en kvadratmils noggrannhet anger var vargarna befinner sig. Denna information ger jägarna möjlighet att undvika att släppa sina hundar om vargarna finns i närheten.

Det är sjunde året som det finns ”Vargtelefoner” i Värmland och Örebro.
En förutsättning för att rapportering av vargars position skall kunna ske är att vargforskningen har försett vargar med radiosändare. I revir där sändarförsedda djur saknas kan ingen rapportering ske. Rapporteringen startar den 1 september och är tänkt att fortsätta fram t o m 15 mars. Inledningsvis kan vissa igångkörningsproblem uppstå, pejlpersonal skall arbeta in nya rutiner o s v. Samtidigt upphör rapporteringen i Jangenreviret, Djurskgosreviret samt Hasselforsreviret eftersom man tappat kontakten med den sändarförsedda vargen i dessa revir.
Vargtelefonerna har blivit mycket uppskattade i de områden där de funnits tidigare. Undersökningar visar att närmare 100% av jägarna som jagar med hund känner till tjänsten och att de allra flesta också utnyttjar den för att undvika konfrontationer mellan hund och varg. Det är svårt att säga hur många hundliv som sparats genom åren tack vare denna tjänst, men varje hund som kan räddas är viktig för att minska konflikten mellan varg och människa. Vargens närvaro i markerna påverkar många människors livskvalité. Syftet med vargtelefonerna är därför förutom att rädda hundliv, att lindra den negativa effekt som vargens närvaro har på dessa människors vardag.

Kartor med rutindelning kommer att distribueras till de lokal jaktvårdskretsarna och kommer även att finnas tillgängliga på Svenska Jägareförbundets hemsida. www.jagareforbundet.se/varmland resp. /orebro.

REVIR Telefon nummer
Forshyttan, 0564-411 81
Halgån, 0563-148 15
Hasselfors (rapportering upphört)

Jangen (rapportering upphört)

Juvberget, 0564-411 80
Kilsbergen, 0584 – 41 12 15
Uttersberg, 0587-121 14

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Annonser