Nya vargtelefoner

"Vargtelefoner" startar idag i fem vargrevir för att minska risken för vargangrepp på hund.

Svenska Jägareförbundet startar idag, i samarbete med vargforskningen och länsstyrelserna, fem vargtelefoner. Vargtelefoner kommer att finnas i Juvbergsreviret, Forshyttereviret samt Halgåreviret i Värmland och Utterbergsreviret och Kilsbergsreviret i Örebro län. Syftet är att minska risken för vargangrepp på hund. Vargarna pejlas 2-4 ggr per vecka och deras position redovisas via en telefonsvarare som med en kvadratmils noggrannhet anger var vargarna befinner sig. Denna information ger jägarna möjlighet att undvika att släppa sina hundar om vargarna finns i närheten.

Det är sjunde året som det finns ”Vargtelefoner” i Värmland och Örebro.
En förutsättning för att rapportering av vargars position skall kunna ske är att vargforskningen har försett vargar med radiosändare. I revir där sändarförsedda djur saknas kan ingen rapportering ske. Rapporteringen startar den 1 september och är tänkt att fortsätta fram t o m 15 mars. Inledningsvis kan vissa igångkörningsproblem uppstå, pejlpersonal skall arbeta in nya rutiner o s v. Samtidigt upphör rapporteringen i Jangenreviret, Djurskgosreviret samt Hasselforsreviret eftersom man tappat kontakten med den sändarförsedda vargen i dessa revir.
Vargtelefonerna har blivit mycket uppskattade i de områden där de funnits tidigare. Undersökningar visar att närmare 100% av jägarna som jagar med hund känner till tjänsten och att de allra flesta också utnyttjar den för att undvika konfrontationer mellan hund och varg. Det är svårt att säga hur många hundliv som sparats genom åren tack vare denna tjänst, men varje hund som kan räddas är viktig för att minska konflikten mellan varg och människa. Vargens närvaro i markerna påverkar många människors livskvalité. Syftet med vargtelefonerna är därför förutom att rädda hundliv, att lindra den negativa effekt som vargens närvaro har på dessa människors vardag.

Kartor med rutindelning kommer att distribueras till de lokal jaktvårdskretsarna och kommer även att finnas tillgängliga på Svenska Jägareförbundets hemsida. www.jagareforbundet.se/varmland resp. /orebro.

REVIR Telefon nummer
Forshyttan, 0564-411 81
Halgån, 0563-148 15
Hasselfors (rapportering upphört)

Jangen (rapportering upphört)

Juvberget, 0564-411 80
Kilsbergen, 0584 – 41 12 15
Uttersberg, 0587-121 14

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser