Nya vargbesök i Sörsjön

Både i går och nu på morgonen har byborna i Sörsjön sett varg inne i byn. För två veckor sedan dog 40 får vid en vargattack. Byborna har lämnat in en skyddjaktsansökan till Naturvårdsverket.

De får som överlevde attacken för 14 dagar sedan är flyttade till en hage söder om byn. Men nu har vargarna hittat fåren igen, även om ingen ny attack ännu inträffat.

– Jag kom i bilen då vargen sprang över vägen cirka 50 meter framför mig. Den kom i riktning från fårhagen och sprang in i skogen på andra sidan vägen. Inne i hagen kunde jag se att fåren sprang runt, samlade i en ring, tydligt störda av vargens närvaro, säger Alf Brandt, Äppelbo som gjorde iakttagelsen vid 6-tiden på måndagsmorgonen, till Dalarnas Tidningar.

Nu på morgonen möte Markus Karlsson en stor varg inne i Sörbyn när han kom på cykel.

– Som närmast var jag kanske 65 meter från vargen, den stod inne  på en gård, inte långt ifrån en hundgård. Vargen var stor, säkert fullvuxen. Att vargen går så här inne i byn känns mycket otryggt, berättar Markus, som såg vargen vid 06.30-tiden när han var på väg till jobbet.

Det är konstaterat att ett vargpar med ungar har sitt revir kring Sörsjön.

– Det här har blivit riktigt otrevligt. Jag går inte ute i skogen längre på grund av vargar och björnar. Jag drar mig även för att cykla rundan runt broarna numera, säger Birgitta Sten, Sörsjön.JJ återkommer så fort Naturvårdsverket fattat sitt beslut om eventuell skyddsjakt.

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Webbradio: Så ska vargarna i Rackstadreviret tas bort

Värmland (JJ) Vargdödade jämthundshanen Emil kommer att betyda slutet för Rackstadreviret. Alfavargarna ska skjutas och länsstyrelsens förhoppning är att reviret upplöses, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare, David Höök, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser