Nya vargangrepp i Sörmland

En ny varg som är försedd med GPS-sändare har attackerat och dödat nio får i Sörmland. Händelsen inträffade på en mindre ö i Ridö-Sundbyholmsarkipelagens naturreservat norr om Eskilstuna.Enligt länsstyrelsen ska vargen ha simmat till ön.

Under den senaste treveckorsperioden har vargen varit stationär i trakterna av Västerås. I tisdags fortsatte dock vargen sin vandring söderut och simmade över Mälaren till en mindre ö i Ridö-Sundbyholmsarkipelagens naturreservat i länet.

Under onsdagen angrep vargen får som gick på fritt bete på Hummelholmen, en mindre ö söder om Ridö. – Totalt har nio får dödats och ytterligare fem saknas, uppger Per Wedholm, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Djurägaren och Länsstyrelsens fältpersonal har flyttat fåren från skadeplatsen. Länsstyrelsen manar nu djurägare till skärpt tillsyn av sina djur som går ute och andra möjliga förebyggande åtgärder.

– Är den kvar så ska man försöka skrämma den vidare, säger Greger Nordlöf på Länsstyrelsen, till Sörmlands Nyheter.

10 kommentarer

 • Lola
  Tja du Lola? Inte verkar du ha mycket begrepp om detta inte? Men en dag tar de din kära katt eller Cocker Spaniel med och då vet du vad dessa djur är för något!

 • Yttrandefrihet råder
  FÅR hoppas att den kommande människan som så småningom blir riven inte är jägare utan kramare,då kanske ögonen öppnas på fler än ”skjutgalningar”.

 • Skärpning för fan!
  Underbart uttalande av Länsstyrelsen.

  Skärp tillsynen alla djurägare!

  Den stackars vargen mår antagligen inte bra av alla bytesdjur som irrar runt i fårhagar och liknande ställen.

  Stressen måste vara enorm för den stackars vargen.

  Och som SGT mycket riktigt skriver Länsstyrelsen har faktiskt talat om att får inte ingår i vargens normala föda.

  Ännu ett underbart uttalande.

  Det är nästan så man kan tro att Länsstyrelsens tjänstemän gjort sina uttalanden
  från hängmattan på lantstället drickandes grogg i stora mängder.

  Men lantställen har de väl knappast utan är väl antagligen på behörigt avstånd, dvs i Grekland eller något liknande land.

 • -Skrämma!
  Att skrämma den vidare är bara att skjuta problemen framför sig,inte ta tag i dom!Det börjar bli många attacker nu lite varstans! Usch å tvi för varg!

 • Naturmuppar
  Det stora problemet är egentligen inte vargarna. De är liksom oss jägare som föjler sina instinkter. De vi ska inrikta oss på angripa är de biloger, naturvetare och andra muppar utan verklighetsförankring som motverar vår strävan att åter utrota vargen från den svenska faunan.

 • Men, nu får…..
  vara nog. Ska man behöva gå ut och vakta sina djur. Hur ska man göra när man är på jobbet då! Skulle jag komma hem och mina hundar var rivna av varg, skulle jag ta bilen till torget i stan och visa folket! Vargen är ingen gullig liten Golden…

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Annonser