Nya vargangrepp i Sörmland

En ny varg som är försedd med GPS-sändare har attackerat och dödat nio får i Sörmland. Händelsen inträffade på en mindre ö i Ridö-Sundbyholmsarkipelagens naturreservat norr om Eskilstuna.Enligt länsstyrelsen ska vargen ha simmat till ön.

Under den senaste treveckorsperioden har vargen varit stationär i trakterna av Västerås. I tisdags fortsatte dock vargen sin vandring söderut och simmade över Mälaren till en mindre ö i Ridö-Sundbyholmsarkipelagens naturreservat i länet.

Under onsdagen angrep vargen får som gick på fritt bete på Hummelholmen, en mindre ö söder om Ridö. – Totalt har nio får dödats och ytterligare fem saknas, uppger Per Wedholm, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Djurägaren och Länsstyrelsens fältpersonal har flyttat fåren från skadeplatsen. Länsstyrelsen manar nu djurägare till skärpt tillsyn av sina djur som går ute och andra möjliga förebyggande åtgärder.

– Är den kvar så ska man försöka skrämma den vidare, säger Greger Nordlöf på Länsstyrelsen, till Sörmlands Nyheter.

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Webbradio: Så ska vargarna i Rackstadreviret tas bort

Värmland (JJ) Vargdödade jämthundshanen Emil kommer att betyda slutet för Rackstadreviret. Alfavargarna ska skjutas och länsstyrelsens förhoppning är att reviret upplöses, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare, David Höök, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser