Nya tal för gynnsam bevarandestatus att vänta

Stockholm (JJ) Med facit från årets licensjakt publicerar nu landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och Miljöminister Åsa Romson (MP) en debattartikel i SVD där de redogör för målsättningen framöver. De båda vill att Naturvårdsverket ska ta fram nya underlag för gynnsam bevarandestatus, något som redan är i full gång av bland annat bevarandebiologen Guillaume Charpron i projektet Claws and Laws.
förbättra den svenska vargförvaltningen.  Vargkommittén där både brukarorganisationer och värnare diskuterade vargfrågan ska bli permanent för att tjäna som referensgrupp till regeringen. Anslagen för att förebygga angrepp på tamboskap ska höjas. Viltförvaltningsdelegationernas roll ska utredas och en transparent och rättssäker processgång för licensjaktbeslut på varg ska föreslås så de situationer som inträffat de senaste åren inte ska upprepas.

Regeringen ska dessutom ge Naturvårdsverk och Jordbruksverket i uppdrag att utreda begreppet gynnsam bevarandestatus. Det spann på 170-270 vargar som klubbades i rovdjurspropositionen ska alltså rivas upp. Sårbarhetsanalysen ska nu ta hänsyn till en bredare vetenskaplig grund än tidigare.

Bevarandebiologen Guillaume Charpron har redan påbörjat forskningsprojektet Claws and Laws som  finansieras av Naturvårdsverket. Projektets målsättning är att etablera en dialog mellan juridik och ekologi för att möjliggöra en tolkning av habitatdirektivet i ekologiska termer och på så sätt kvantifiera gynsam bevarandestatus och beskriva hur bevarande och förvaltning ska vara förenligt med direktivet.

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet är förvånad över politikernas utspel i dagens SVD.

– Vad man nu gör är att man river upp den förutsägbarhet som finns inom den svenska vargförvaltningen. Nu öppnar man upp för att allt ska göras om från början. Har Sveriges Riksdag beslutat om en förvaltning måste väl ändå den få verka några år innan den utvärderas, säger han.

Gunnar Glöersen är kritisk till konsekvenserna av flera av åtgärderna.

– Det finns risk att man nu låter vissa bevarandebiologer tolka art- och habitatdirektivet och låta dem bestämma nivåer. Direktivet i sig har dock inte några kvantitativa krav. Det blir aldrig lugn i vargfrågan. Hur många utredningar ska krävas?

 

AKTUELLT

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Kolgrillad älgfilé

Numera tar grillsäsongen aldrig slut. Låt inte den fina älgfilén bli liggande i frysen och i värsta fall bortglömd. Med en god marinad och ett dygn i kylen är en mör älgfilé något av det godaste man kan låta vända på kolgrillen. Låt inga andra smaker konkurrera med den suveränt goda älgfilén, servera med en

Crut – en ståndhund av rang

När jämthunden Älgtjärnets Crut släpps lös i skogen är chansen till ståndskall rejält hög. Han har aldrig misslyckats på ett jaktprov och med tio förstapris på tio starter har han en meritlista som många bara drömmer om.

Redolfi EOS Steel

Gyttorp lanserar flera modeller från Redolfi Armi. Hagelbockar för jakt, sporting och lerduveskytte. Bockarna finns i Light, Steel och Sporting. Light och Steel finns i kaliber 12 och 20. Sporting i kaliber 12. Jaktjournalen har testat modellen Redolfi EOS Steel, som har tydliga influenser från traditionell italiensk tillverkning av hagelbockar.

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Annonser