Nya tal för gynnsam bevarandestatus att vänta

Stockholm (JJ) Med facit från årets licensjakt publicerar nu landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och Miljöminister Åsa Romson (MP) en debattartikel i SVD där de redogör för målsättningen framöver. De båda vill att Naturvårdsverket ska ta fram nya underlag för gynnsam bevarandestatus, något som redan är i full gång av bland annat bevarandebiologen Guillaume Charpron i projektet Claws and Laws.
förbättra den svenska vargförvaltningen.  Vargkommittén där både brukarorganisationer och värnare diskuterade vargfrågan ska bli permanent för att tjäna som referensgrupp till regeringen. Anslagen för att förebygga angrepp på tamboskap ska höjas. Viltförvaltningsdelegationernas roll ska utredas och en transparent och rättssäker processgång för licensjaktbeslut på varg ska föreslås så de situationer som inträffat de senaste åren inte ska upprepas.

Regeringen ska dessutom ge Naturvårdsverk och Jordbruksverket i uppdrag att utreda begreppet gynnsam bevarandestatus. Det spann på 170-270 vargar som klubbades i rovdjurspropositionen ska alltså rivas upp. Sårbarhetsanalysen ska nu ta hänsyn till en bredare vetenskaplig grund än tidigare.

Bevarandebiologen Guillaume Charpron har redan påbörjat forskningsprojektet Claws and Laws som  finansieras av Naturvårdsverket. Projektets målsättning är att etablera en dialog mellan juridik och ekologi för att möjliggöra en tolkning av habitatdirektivet i ekologiska termer och på så sätt kvantifiera gynsam bevarandestatus och beskriva hur bevarande och förvaltning ska vara förenligt med direktivet.

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet är förvånad över politikernas utspel i dagens SVD.

– Vad man nu gör är att man river upp den förutsägbarhet som finns inom den svenska vargförvaltningen. Nu öppnar man upp för att allt ska göras om från början. Har Sveriges Riksdag beslutat om en förvaltning måste väl ändå den få verka några år innan den utvärderas, säger han.

Gunnar Glöersen är kritisk till konsekvenserna av flera av åtgärderna.

– Det finns risk att man nu låter vissa bevarandebiologer tolka art- och habitatdirektivet och låta dem bestämma nivåer. Direktivet i sig har dock inte några kvantitativa krav. Det blir aldrig lugn i vargfrågan. Hur många utredningar ska krävas?

 

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser