Nya stora vargattacker på norska får

Norge (JJ) De senaste veckorna har 101 får dödats av varg i ett område norr om Oslo.

Tidningen Verdens Gang, VG, berättar om fårbönder i Totenåsen i den östra delen i kommunen Toten, där 76 får dödats och 25 hittats skadade efter vargattacker. Området ligger cirka 35 kilometer norr om Oslo.

Sedan i maj har varg dödat 280 får i Toten, Hadeland och Hurdal.

– Vi har blivit vana vid angrepp var och varannan dag genom hela betessäsongen. Det är en katastrof, säger Kjetil Ulset, ordförande i Gran fårbeteslag, till VG.

Man misstänker att det är en och samma varg som byter områden där den dräper får.

– Varg spårades på snö den 3 maj. Det anmäldes men ingenting blev gjort. Hade det blivit skyddsjakt hade problemet varit löst, säger Kjetil Ulset till VG.

Situationen har gjort att fårägarna nödgats flytta sina djur till områden där det växer gräs som var tänkt att sparas till vintern. Djurägarna tvingas också betala för hopsamling av skingrade fårskockar, flytt av fåren och uppsättning av stängsel kring tillfälliga beten.

Det är skyddsjakt utfärdad på vargen men jägarna har hittills inte lyckats.

0 kommentarer

AKTUELLT

Samarbete över gränserna gav björn

Strömsund (JJ) I morse släppte Ralph Persson, sin plotthund RJ i ett känt björntillhåll i Vimmervattnet. Det blev starten på en lång jakt som buktade över flera jaktlagsgränser. Och även länsgränsen till Västernorrland.

Björnhane bet både jägarna och hunden

Ljusdal (JJ) Det gick riktigt hett till när Erik Söderlund och Axel Wallberg på tisdagen gemensamt fällde en 97-kilos björnhane. Den hann bita och skada både jägarna och en björnhund innan den föll.

Annonser