Nya stora vargattacker på norska får

Norge (JJ) De senaste veckorna har 101 får dödats av varg i ett område norr om Oslo.

Tidningen Verdens Gang, VG, berättar om fårbönder i Totenåsen i den östra delen i kommunen Toten, där 76 får dödats och 25 hittats skadade efter vargattacker. Området ligger cirka 35 kilometer norr om Oslo.

Sedan i maj har varg dödat 280 får i Toten, Hadeland och Hurdal.

– Vi har blivit vana vid angrepp var och varannan dag genom hela betessäsongen. Det är en katastrof, säger Kjetil Ulset, ordförande i Gran fårbeteslag, till VG.

Man misstänker att det är en och samma varg som byter områden där den dräper får.

– Varg spårades på snö den 3 maj. Det anmäldes men ingenting blev gjort. Hade det blivit skyddsjakt hade problemet varit löst, säger Kjetil Ulset till VG.

Situationen har gjort att fårägarna nödgats flytta sina djur till områden där det växer gräs som var tänkt att sparas till vintern. Djurägarna tvingas också betala för hopsamling av skingrade fårskockar, flytt av fåren och uppsättning av stängsel kring tillfälliga beten.

Det är skyddsjakt utfärdad på vargen men jägarna har hittills inte lyckats.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser