Nya rekordsiffror för björnstammen

Dalarna/Gävleborg (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har 635 unika björnindivider konstaterats i den spillningsinventering som genomfördes i höstas i Dalarna, Gävleborg och länen söderut i Mellansverige. Nu ska forskarna räkna ut hur många björnar man har missat i inventeringen och hur stort mörkertalet är.

Om forskarnas uppräkning av inventeringsresultatet blir lika stor i år som 2012 kommer björnstammen i framförallt Dalarna och Gävleborg att uppskattas till cirka 1 200 björnar. Foto: Gettyimages

Det nya resultatet tyder på rekord för björnstammen. Vid förra inventeringen, 2012, hittades spillning efter 438 olika björnar. Enligt forskarnas kalkyler uppgick björnstammen då till 810 individer i de sju mellansvenska länen. Stammen bedömdes alltså vara nästan dubbelt så stor som antalet unika björnar i inventeringen.

2012 samlades det in 1 800 spillningsprover.

Inventeringen hösten 2017 skickades det in långt fler björnskitar. 3 250 prover som samlades in av framförallt jägarkåren.

Björnforskare Jonas Kindberg kan inte kommentera resultatet för Jaktjournalen.

– Först ska beräkningarna göras klara och sedan skickar jag rapporten till Viltskadecenter och Naturvårdsverket, säger Kindberg.

635 björnindivider

Jaktjournalen har talat med flera personer som har insyn i inventeringen. De ger en samstämmig bild: Man har hittat spillning efter 645 unika björnindivider.

Men utav dessa går cirka tiotalet björnar bort eftersom spillningen hittats utanför inventeringsområdet eller vid fel tidpunkt. Därmed är 635 olika björnar konstaterade.

Lejonparten av proverna kommer från Gävleborg, 2 041 stycken, och Dalarna, 1 143.

I medeltal fick man in 3,3 björnskitar från varje konstaterad björn. Spillning efter en och samma björn hittades 29 gånger.

Men hela 226 björnar konstaterades bara i ett prov.

66 procent av proverna höll sådan kvalitet att de gick att DNA-undersöka, resten var kontaminerade och oanvändbara av olika skäl.

Nu är frågan hur många björnar det egentligen finns i framförallt Dalarna och Gävleborg. Hur stort är mörkertalet?

I Dalarna är förvaltningsmålet 250 till 290 björnar. I Gävleborg är siffran 360.

Inventeringsresultatet är helt avgörande för hur stor tilldelningen kan bli i licensjakten på björn.

Så här fördelade sig de inskickade spillningsproverna mellan de olika länen:

Gävleborgs län, 2041, Dalarnas län, 1 143, Värmlands län, 51, Örebro län, 9, Västmanlands län, 11, Uppsala län, 15, Stockholms län: 7 st

Forskarnas rapport ska skickas till Viltskadecenter och Naturvårdsverket nästa vecka.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser