Nya regler om el-stängsel riskerar rovdjursförvaltningen.

Naturvårdsverket är kritiska till förslaget att sänka styrkan på elstängsel. Det kan hota hela rovdjursförvaltningen skriver man i ett yttrande till regeringen.

 
Förvaltningen av stora rovdjur kan misslyckas om det inte blir möjligt att skydda tamdjur bakom rovdjursavvisande stängsel med starka el-aggregat på 15-25 Joule. Att sänka till 5 joule gör att stängslen inte fungerar för att hindra skador av rovdjur på tamdjur, enligt experter.

Det skriver Naturvårdsverket i yttrande till regeringen över en rapport från Elsäkerhetsverket om elstängslen.
 
– Stängsel är den viktigaste åtgärden för att förebygga angrepp av stora rovdjur, framförallt från varg. Förebyggande åtgärder är de mest prioriterade delarna av rovdjursförvaltningen, säger Christina Rappe, handläggare på Viltförvaltningsenheten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser