Nya regler om el-stängsel riskerar rovdjursförvaltningen.

Naturvårdsverket är kritiska till förslaget att sänka styrkan på elstängsel. Det kan hota hela rovdjursförvaltningen skriver man i ett yttrande till regeringen.

 
Förvaltningen av stora rovdjur kan misslyckas om det inte blir möjligt att skydda tamdjur bakom rovdjursavvisande stängsel med starka el-aggregat på 15-25 Joule. Att sänka till 5 joule gör att stängslen inte fungerar för att hindra skador av rovdjur på tamdjur, enligt experter.

Det skriver Naturvårdsverket i yttrande till regeringen över en rapport från Elsäkerhetsverket om elstängslen.
 
– Stängsel är den viktigaste åtgärden för att förebygga angrepp av stora rovdjur, framförallt från varg. Förebyggande åtgärder är de mest prioriterade delarna av rovdjursförvaltningen, säger Christina Rappe, handläggare på Viltförvaltningsenheten.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser