Nya regler ger svagare rovskyddsstängsel

LJUSDAL(JJ). Det blir svagare rovskyddstängsel till hösten, anledningen är nya bestämmelser som innebär att styrkan i elstängselaggregaten måste sänkas.

De nya reglerna gäller från den 1 september. Anledningen till förändringen är att det skett flera dödsolyckor under de senaste åren. 

Det är bland annat elsäkerhetsverket som varit med och tagit fram de nya reglerna. I praktiken innebär det här att strömstyrkan i stängslen måste minskas till maximalt fem joule per stöt, tidigare har det varit tillåtet med upp till 50 joule. 
– Det har egentligen varit fem joule som gällt hela tiden men eftersom Ohm-talet i aggregaten inte varit bestämt har man kunnat fuska och fått upp styrkan ändå. Nu täpper vi till luckan, säger Susanne Sundström, inspektör på elsäkerhetsverket, till Ljudals-Posten.

Lantbrukaren Urban Delestig, från Sunnanås, är dock kritisk till de nya reglerna. Han menar att energin inte kommer att räcka till för ett flera kilometer långt stängsel med flera trådar. 
Det här rapporterar Ljusdals-Posten.

AKTUELLT

Ruona Burman går till Naturskyddsföreningen

Stockholm (JJ) Chefen för länsstyrelsens naturvårdsenhet i Jämtland, Ruona Burman, har fått nytt jobb – på Naturskyddsföreningen. Nu ska hon jobba med natur- och miljöfrågor och det samiska urfolkets rättigheter.

Hamilton överst på tronen

Knistad (JJ) Det blev Jesper Karlsson med sin duktiga hamiltontik Malmbäckaren Foxii som tog hem årets Stövar-SM för rävhundar med en mycket stark elitetta.

Annonser