Nya regler ger svagare rovskyddsstängsel

LJUSDAL(JJ). Det blir svagare rovskyddstängsel till hösten, anledningen är nya bestämmelser som innebär att styrkan i elstängselaggregaten måste sänkas.

De nya reglerna gäller från den 1 september. Anledningen till förändringen är att det skett flera dödsolyckor under de senaste åren. 

Det är bland annat elsäkerhetsverket som varit med och tagit fram de nya reglerna. I praktiken innebär det här att strömstyrkan i stängslen måste minskas till maximalt fem joule per stöt, tidigare har det varit tillåtet med upp till 50 joule. 
– Det har egentligen varit fem joule som gällt hela tiden men eftersom Ohm-talet i aggregaten inte varit bestämt har man kunnat fuska och fått upp styrkan ändå. Nu täpper vi till luckan, säger Susanne Sundström, inspektör på elsäkerhetsverket, till Ljudals-Posten.

Lantbrukaren Urban Delestig, från Sunnanås, är dock kritisk till de nya reglerna. Han menar att energin inte kommer att räcka till för ett flera kilometer långt stängsel med flera trådar. 
Det här rapporterar Ljusdals-Posten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser