Nya regler för åtelkameror på G

Kungsbacka (JJ) Just nu har Näringsdepartementet ute ett förslag kring åtelkameraanvändning på remiss. Men förslaget har liten förankring i verkligheten för oss jägare. På Svenska Jägareförbundet är man kritisk och menar att förslaget inte är praktiskt genomförbart.

35-åringen döms för bland annat lockande av vilt från annans mark. Arkivfoto: Holger Nilsson.

Förslaget är en komplettering till betänkandet Vildsvin och viltskador – om utfodring, kameraövervakning och arrendatorers jakträtt. Nu har vissa förändringar kring handhavandet gjorts men för jägaren innebär det nya förslaget lika mycket krångel som tidigare.

Bland annat ska kameran placeras max 50 centimeter ovanför mark och endast täcka 36 kvadratmeter. I tillägg till detta får den endast användas mellan klockan 22 och 06. I utredningen föreslås också att kameran ska vara väl synlig i alla ljusförhållanden.

Ola Wälimaa, förbundsjurist på Svenska Jägareförbundet tycker inte förslaget är praktiskt genomförbart.

– Det kommer inte leda till förenklad användning. De nya ändringarna som föreslås bidrar snarare till mer begränsningar än innan. Vi tycker inte detta är bra.

Svenska Jägareförbundet är en av de instanser som ska svara på remissen.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser