Nya regler för åtelkameror på G

Kungsbacka (JJ) Just nu har Näringsdepartementet ute ett förslag kring åtelkameraanvändning på remiss. Men förslaget har liten förankring i verkligheten för oss jägare. På Svenska Jägareförbundet är man kritisk och menar att förslaget inte är praktiskt genomförbart.

35-åringen döms för bland annat lockande av vilt från annans mark. Arkivfoto: Holger Nilsson.

Förslaget är en komplettering till betänkandet Vildsvin och viltskador – om utfodring, kameraövervakning och arrendatorers jakträtt. Nu har vissa förändringar kring handhavandet gjorts men för jägaren innebär det nya förslaget lika mycket krångel som tidigare.

Bland annat ska kameran placeras max 50 centimeter ovanför mark och endast täcka 36 kvadratmeter. I tillägg till detta får den endast användas mellan klockan 22 och 06. I utredningen föreslås också att kameran ska vara väl synlig i alla ljusförhållanden.

Ola Wälimaa, förbundsjurist på Svenska Jägareförbundet tycker inte förslaget är praktiskt genomförbart.

– Det kommer inte leda till förenklad användning. De nya ändringarna som föreslås bidrar snarare till mer begränsningar än innan. Vi tycker inte detta är bra.

Svenska Jägareförbundet är en av de instanser som ska svara på remissen.

AKTUELLT

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Rovdjur hindrar renar att följa växtligheten

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet rapporterar om ett nytt forskningsprojekt som visar problemen renar har att följa växtligheten i områden med hög rovdjursnärvaro. Renarna kan inte "surfa på den gröna vågen" när de rör sig från fjäll till kustlandskap, visar GPS-data.

Annonser