Nya jakttider i Finland

Den finska älgjakten har förlängts från att tidigare ha upphört den femtonde december till att räcka fram till årsskiftet.

Den finska älgjakten inleds sista lördagen i september (i samband med svenska brunstuppehållet) och pågår fram till den sista december. Finlands jord- och skogsbruksministeriet önskar att den förlängda älgjakten ska minska betesskadorna på skog.

Vårjakten stoppas

I samband med den nya förordningen delegerades även beslut om undantag som gäller jakt under fredad tid på bäver, bisam, hermelin, skogsmård, vildsvin, rådjur och mufflon till de lokala jaktvårdsdistrikten. Den nya förordningen förbjuder vårjakt på ejder, knipa, småskrake och storskrake. Vårjakten som tidigare tillåtits i södra och sydvästra Finland har visat sig bryta mot EU:s fågeldirektiv. Den nya förordningen tillåter endast begränsad vårjakt av alfågel i skärgården. Ändringarna träder i kraft den 29 augusti.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser