Nya fjälljaktsregler?

Östersund (JJ) Efter kritik från Kommerskollegiet ska länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland gemensamt försöka ta fram nya regler för småviltsjakten på statens marker ovanför odlingsgränsen och på renbetesfjällen.

Hittills har jägarna i Jämtland och Norrbotten haft förtur till jakten på statens marker under de två första jaktveckorna. I Västerbotten infördes förra hösten en viss förtur för svenska jägare under de fem första jaktdagarna.
Kommerskollegiets uppfattning är att jakten ska EU-anpassa vilket troligtvis kommer att innebära gemensam jaktstart för utländska och svenska jägare. Detta kommer i sin tur innebära ökat jakttryck och troligtvis inskränkningar i antalet jaktkort som säljs.
Kort sagt rejäla försämringar för svenska jägare och ökade chanser till jakt för EU-medborgare.

AKTUELLT

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Film: Jaktjournalen testar smart vakuumpackare

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalens utrustningsredaktör Tommy Östlund har testat vakuumpackaren Foodsaver Flow och tycker det är en bra maskin för familjehushållet och för jägaren som styckar ett mindre djur åt gången.

Annonser