Nya bevis i Lillhärdalsfallet?

Mora (JJ) – Nu ska vi ut och jaga varg. Så skrev en av de fyra misstänkta härjedalingarna för grovt jaktbrott på varg i det så kallade Lillhärdalsfallet till en flickvän innan männen greps av ett stort polisuppbåd vid Ulvsjön i norra Dalarna på gränsen till Härjedalen i Tandsjöreviret í maj 2012. Mora tingsrätt friade männen från misstankarna om grovt jaktbrott i våras, men detta överklagade åklagaren Åse Schoultz domen till Svea Hovrätt som inlett en fyra dagar lång rättegång om målet.

Inför hovrättsförhandlingarna har åklagaren lagt fram nya bevis, som hon menar styrker hennes uppfattning om att männen var ute efter att jaga vargarna i reviret.

Männens SMS-trafik under de aktuella dagarna i maj 2012 kommer att visa för hovrätten att det handlade om vargjakt och inte om att reka inför bäverjakt, som de själva har påstått, säger åkalare Åse Schoultz.

– Och det var en mycket väl planerad och organiserad jakt på varg som de fyra i Lillhärdalsfallet skulle ägna sig åt. Enligt min mening, säger Åse Schoultz, är den nya bevisningen mycket stark och kan komma att fälla dem i hovrätten.

Det är 19 tidigare inte kända SMS som Rikskrim tagit fram. Och några handlar om spår efter varg förutom SMS:et till flickvännen att man skulle ut på vargjakt.

En av de misstänkta männen, Anders Dunder säger så här om åklagarens nya uppgifter i målet:

– SMS:et var inte riktat till flickvännen utan hennes syster, som han retar för att hon är kramare, säger Dunder (det var inte han som skickade detta SMS).

– Det har nu efter tre och ett halvt år framkommit i sista timmen några SMS som naturligtvis kan kännas besvärande.

– Det gäller ju att ha en bra förklaring och hovrättsförhandlingarna kan hänga på en skör tråd efter åklagarens utspel. Det kan komma att åberopas någon form av betänketid för några av advokaterna. Tack vare det sena utspelet har lagmannen på hovrätten talat med åklagaren om denna senkomna handling. Detta skulle ha varit med i förundersökningen och alla advokater kommer att påminna Schoultz om detta, säger Dunder till frilansjournalisten Leif Eriksson, Sveg.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser