Nya bevis i Lillhärdalsfallet?

Mora (JJ) – Nu ska vi ut och jaga varg. Så skrev en av de fyra misstänkta härjedalingarna för grovt jaktbrott på varg i det så kallade Lillhärdalsfallet till en flickvän innan männen greps av ett stort polisuppbåd vid Ulvsjön i norra Dalarna på gränsen till Härjedalen i Tandsjöreviret í maj 2012. Mora tingsrätt friade männen från misstankarna om grovt jaktbrott i våras, men detta överklagade åklagaren Åse Schoultz domen till Svea Hovrätt som inlett en fyra dagar lång rättegång om målet.

Inför hovrättsförhandlingarna har åklagaren lagt fram nya bevis, som hon menar styrker hennes uppfattning om att männen var ute efter att jaga vargarna i reviret.

Männens SMS-trafik under de aktuella dagarna i maj 2012 kommer att visa för hovrätten att det handlade om vargjakt och inte om att reka inför bäverjakt, som de själva har påstått, säger åkalare Åse Schoultz.

– Och det var en mycket väl planerad och organiserad jakt på varg som de fyra i Lillhärdalsfallet skulle ägna sig åt. Enligt min mening, säger Åse Schoultz, är den nya bevisningen mycket stark och kan komma att fälla dem i hovrätten.

Det är 19 tidigare inte kända SMS som Rikskrim tagit fram. Och några handlar om spår efter varg förutom SMS:et till flickvännen att man skulle ut på vargjakt.

En av de misstänkta männen, Anders Dunder säger så här om åklagarens nya uppgifter i målet:

– SMS:et var inte riktat till flickvännen utan hennes syster, som han retar för att hon är kramare, säger Dunder (det var inte han som skickade detta SMS).

– Det har nu efter tre och ett halvt år framkommit i sista timmen några SMS som naturligtvis kan kännas besvärande.

– Det gäller ju att ha en bra förklaring och hovrättsförhandlingarna kan hänga på en skör tråd efter åklagarens utspel. Det kan komma att åberopas någon form av betänketid för några av advokaterna. Tack vare det sena utspelet har lagmannen på hovrätten talat med åklagaren om denna senkomna handling. Detta skulle ha varit med i förundersökningen och alla advokater kommer att påminna Schoultz om detta, säger Dunder till frilansjournalisten Leif Eriksson, Sveg.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser