Nya ammunitionsregler

De omarbetade reglerna för förvaring av ammunition i hemmet görs om så att de ska tillfredsställa jägarna. Räddningsverket har lyssnat på jägarnas protester och kommer i slutet av november med nya regler.

  Räddningsverket bestämde tidigare i år att  jägare och skyttar endast skulle få förvara två kilo krut i hemmet.
Jägarna protesterade med motiveringen att det inte är tillräckligt för exempelvis en familj med flera jägare. Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund har skickat in ett gemensamt förslag. De vill att 15 kilo netto ska får förvaras i bostaden. Av det är 10 kilo krut i patroner och 5 kilo svartkrut för handladdning.
Norma, som tillverkar finkalibrig ammunition, har enligt Räddningsverket föreslagit att 60 kilo netto ska få förvaras i hemmet. Inga fler förslag har kommit in till Räddningsverket före stoppdatum sista september.
Exakt hur mycket krut som ska få förvaras i hemmet är ännu hemligt, men enligt räddningsverkets talesman kommer jägarna att vara nöjda med beslutet.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser