Ny viltvårdsmyndighet att vänta

Stockholm (JJ) Miljö- och jordbruksutskottet förslår till riksdagen att en ny viltvårdsmyndighet skapas. Den nya regeringen slopade detta förslag men genom en motion kom frågan åter upp på agandan och nu ställer sig Alliansens och Sverigedemokraternas representanter i utskottet bakom förslaget, vilket kan fälla Regeringen.

Förslaget om en ny viltvårdsmyndighet initierades av den förra Alliansregeringen som tillsatte en jaktlagsutredning. Den utredningen lades ner av den nytillsatta Regeringen i februari när den nästan var färdig. Därmed gick planerna på både en ny myndighet samt förslag på lösning av fjälljakten och andra heta jaktfrågor om intet.

Genom motioner kom dock frågorna åter på tapeten och nu har miljö- och jordbruksutskottet lämnat sitt betänkande.

– Alla partier utom Socialdemokraterna och Miljöpartiet har bifallit förslaget om att upprätta en viltvårdsmyndighet samt genomföra delar av den nedlagda jaktlagsutredningen som bland annat berör fjälljakten. De partier som reserverade sig angav inte ens några argument till varför de inte anser att vårt förslag är bra, säger Eskil Erlandsson, Centerpartiet.

Den 26 mars kommer Riksdagen behandla förslaget och omröstning ske. Råder det då fortfarande enighet mellan Alliansen och Sverigedemokraterna kommer en ny Viltvårdsmyndighet att införas. En myndighet som kommer ta över ansvaret för jaktfrågor som tidigare handlagts av Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen, Jordbruksverket och Havs- och vattenmyndigheten.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser