Ny viltvårdsmyndighet att vänta

Stockholm (JJ) Miljö- och jordbruksutskottet förslår till riksdagen att en ny viltvårdsmyndighet skapas. Den nya regeringen slopade detta förslag men genom en motion kom frågan åter upp på agandan och nu ställer sig Alliansens och Sverigedemokraternas representanter i utskottet bakom förslaget, vilket kan fälla Regeringen.

Förslaget om en ny viltvårdsmyndighet initierades av den förra Alliansregeringen som tillsatte en jaktlagsutredning. Den utredningen lades ner av den nytillsatta Regeringen i februari när den nästan var färdig. Därmed gick planerna på både en ny myndighet samt förslag på lösning av fjälljakten och andra heta jaktfrågor om intet.

Genom motioner kom dock frågorna åter på tapeten och nu har miljö- och jordbruksutskottet lämnat sitt betänkande.

– Alla partier utom Socialdemokraterna och Miljöpartiet har bifallit förslaget om att upprätta en viltvårdsmyndighet samt genomföra delar av den nedlagda jaktlagsutredningen som bland annat berör fjälljakten. De partier som reserverade sig angav inte ens några argument till varför de inte anser att vårt förslag är bra, säger Eskil Erlandsson, Centerpartiet.

Den 26 mars kommer Riksdagen behandla förslaget och omröstning ske. Råder det då fortfarande enighet mellan Alliansen och Sverigedemokraterna kommer en ny Viltvårdsmyndighet att införas. En myndighet som kommer ta över ansvaret för jaktfrågor som tidigare handlagts av Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen, Jordbruksverket och Havs- och vattenmyndigheten.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser