Ny vargattack i Halden

För andra gången under höstens jakt har varg angripit och dödat en älghund i Halden. Och norska jägare i området är irriterade på Svensk rovdjurspolitik som gör att de måste leva med "Svenska" vargar.

Gråhunden som dödades i lördags under jakt blev helt massakerad av vargarna. Resterna återfanns 1,5 kilometer utanför Ertehytta i Halden.

Hytta ligger i ett populärt friluftsområde där det också tidigare gjorts vargobservationer.

– Vargarna i detta område är inte rädda för människor. De kommer också nära hundägare som har sina hundar i band, säger jägaren och ordföranden i Folkaktionen ny rovdjurspolitik, Nils Solberg.

Man menar nu att norska politiker flyttat den Svenska gränsen in i Norge. Men man saknar nödvärnsrätten som finns i Sverige när vargar angriper hundar. 

Vargarna har sitt revir på gränsen mellan Sverige och Norge. Periodvis vistas de i Dalsland och Halden-området.

1 kommentar

  • 10:de hunden
    Ja detta var den 10:de hunden som vargarna i detta revir dödar, den andra i höst.
    Jägarna i Norge måste väl mena den norska myngdigheten och inte svenska. vi får ju skjuta nu om vargen ger sig på hunden.
    Nu är det dags att skjuta alfahanen i detta reviret, han har hela tiden specialiserat sig på jakthundar. Det finns minst sex vargungar i detta reviret.
    Snart måste de norska jägarna ta lagen i egna händer om inget händer i den norska politiken.

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser