Ny varg bekräftad i Sjundareviret

Gnesta (JJ) En sjätte och hittills okänd varg har identifierats i Sjundareviret. Vargen ingår i den kull som föddes i reviret våren 2015. Det visar DNA-analysen av de spillningar som Länsstyrelsen samlat in under augusti.

– Det stämmer med obduktionsrapporten från alfatiken som sköts i reviret hösten 2015. Obduktionen av livmodern visade ärr från sex fosterbildningar. Sedan vet man aldrig om alla sex foster föds och överlever. Nu har vi genom DNA-analys av de spillningar vi hittat kunnat spåra alla sex valparna i kullen, säger Mikael Fransson som är rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen i Stockholm i ett pressmeddelande.

Analysen av spillningarna fastställer att två vargar från kullen, båda tikar, fanns kvar i området så sent som vid tiden för angreppet på får i Molstaberg i augusti i år.

I området pågår skyddsjakt efter en varg sedan den 3 maj och i förra veckan beslutade Länsstyrelsen att förlänga skyddsjakten till den 30 november. Skyddsjaktbeslutet avser en individ.

–Vårt spårningarbete i vinter får visa var de övriga individerna från kullen befinner sig. En av dem vet vi sköts i Norge i våras, säger Mikael Fransson.

0 kommentarer

AKTUELLT

Lastbil krockade med varg

Gävle (JJ) En varg dödades i går kväll när den försökte korsa E4:an i höjd med Gävle Bro men kördes på av en lastbil.

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Annonser