Ny teknik ska minska risken för viltolyckor

GÖTEBORG(JJ). Inom ett par år kommer ett nytt säkerhetsystem ut på marknaden som ska hjälpa bilförarna att undvika viltkollisioner. Det är Volvo Personvagnar som utvecklar en teknik som både ska varna, och om det behövs även automatiskt bromsa bilen, om det dyker upp djur på vägen.

Det handlar om så kallad aktiv säkerhet och det aktuella projektet är en del företagets vision för år 2020 som bygger på att inten ska drabbas av allvarliga skador i en ny bil från företaget.
Det här nya säkerhetssystemet bygger på tekniken i Pedestrian Detection med full autobroms, detta system kom ut på marknaden förra året. 
– Systemet har två delar, en radarsensor och en infraröd kamera som registrerar trafiksituationen, säger Andreas Eidehall, en av Volvo Personvagnars experter på aktiva säkerhetssystem, i ett pressmeddelande.

Då de flesta viltolyckor sker när det är mer eller mindre mörkt ute är det väsentligt att systemet även fungerar i mörker.
Systemet fungerar så att en kamera övervakar vägen framför fordonet, finns det något djur inom kamerans räckvidd såp varnas föraren med en ljudsignal, skulle inte föraren reagera så griper systemet in och bromsar bilen automatiskt. 
– Avsikten är att systemet ska fungera vid normal landsvägshastighet. Om systemet inte kan hjälpa föraren att helt undvika kollisionen kommer systemet att sänka bilens hastighet tillräckligt mycket för att minska kollisionskraften och därmed risken för allvarliga olyckor, säger han. 

I den första fasen kommer systemet att reagera på stora djur som exempelvis älg som riskerar att orsaka personskador. 
– Vid en kollision med en älg finns det en relativt stor risk för personskador, eftersom det är vanligt att djuret hamnar på eller rullar över bilens front och vindrutan, avslutar han. 

Källa: www.volvocars.com

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser