Ny studie – Rovdjursattacker mot människor ökar

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport publicerad i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports visar ett internationellt forskarteam att attacker av stora rovdjur mot människor i Nordamerika och Europa ökar. Forskarna pekar också på hur problematiken kan lösas.

Vårt beetende triggar rovdjursattacker visar en ny forskningsrapport. Foto: Istock

Enligt forskarna är fortfarande det totala antalet attacker mycket lågt i förhållande till antalet möten mellan människor och stora rovdjur. Men forskarna kan ända peka på en ökande kurva för attacker.

I studien har man studerat attacker orsakade av bergspumor, vargar, prärievargar, brunbjörn, svartbjörn och isbjörn. Allra flest attacker har orsakats av prärievarg. Totalt har forskarna registrerat 697 attacker mellan 1955 och 2014. Den absolut vanligaste situationen attacker skett i är när barn lämnats utan tillsyn.

Angrepp på människor fördelat mellan arter

Nordamerikansk brunbjörn – 92
Nordamerikansk svartbjörn – 85
Bergspuma – 179
Prärievarg – 216
Varg – 47
Europeisk brunbjörn – 65
Isbjörn – 13

Enligt forskarna finns det flera förklaringar till att attackerna ökat även om de poängterar att problematiken är liten. Vilda djur som tidigare på grund av olika orsaker haft ett skyggt beteende har ändrat beteende. I takt med att rovdjursstammarna i stort ökat finns också möjligheten att andelen oskygga djur med aggressivt beteende också ökat. Dessutom ökar antalet människor som ägnar sig åt friluftsliv

Den främsta preventiva åtgärden forskarna föreslår är utbildning. De menar att urbanisering och okunskap om de stora rovdjuren i mångt och mycket bidrar till att människor utsätter sig för onödiga risker när de vistas i områden där möten kan ske.

Läs hela rapporten här>>

AKTUELLT

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Annonser