Ny skyddsjaktsansökan på varg i Sörsjön!

Boende och en rad organisationer har nu lämnat in ännu en skyddsjaktsansökan på varg i marker runt Sörsjön i Västra Dalarna.

Naturvårdsverket tillstyrkte skyddsjakt i december förra året. En jakt som resulterade i en skjuten ungvarg den 21 december.

De boende som under lång tid haft problem med vargar som sökt sig in bland hus, tagit tamdjur och jakthundar hoppades sedan att licensjakten på varg direkt efter nyår skulle ge dem möjlighet att fälla ytterligare någon varg.

Men jakten blev en besvikelse. Trots att 300 jägare var ute på vargjakt fälldes ingen och jakten i Dalarna avbröts redan efter en och en halv dag då kvoten var fylld och därtill fälldes en varg för mycket.

– Direkt efter att vargjakten var avslutad insåg vi att vi måste söka skyddsjakt än en gång. Den fällda ungvargen har inte förändrat något för oss i bygden. Vi har minst ett 10-tal vargar som stryker omkring och ska vi få en förändring måste vi lyckas fälla minst ett av alfadjuren och även ytterligare några ungvargar, berättar Håkan Johansson, en av byborna i det vargdrabbade området.

Och att problemen kvarstår råder ingen tvekan, samma dag som ansökan skickades till Naturvårdsverket gick sex vargar genom en bebodd stugby, bara 20 meter från närmaste boning.

Vargarna kommer nu inte åt några tamdjur, som får och kor, de står i stall eller ladugårdar. Vilket också innebär att jakthundar står högt på menyn. Därför vågar inte heller jägarna släppa sina hundar längre.

– Vi väntar och behöver ett snabbt beslut innan vargarnas parningssäsong startar. Ansökan är identisk med förra gången eftersom inget har förändrats till det bättre. Skulle vi drabbas av ännu en vargföryngring blir det en mindre katastrof i området, menar Håkan Johansson, som själv är en av jägarna som fått en av sina jakthundar vargdödade.

Även de så kallade rovdjursakutgrupperna stöder skyddsjaktsansökan. De har som uppgift att skrämma bort närgångna björnar med hundar. Men då flera jakthundar dödats av vargarna är det mycket tveksamt om man vågar släppa sina hundar vid dessa uppdrag. Vilket följdaktligen gör rovdjursproblemen ändå större.

Bakom ansökan ligger byborna i flera byar, Idre Sameby, Fäbobrukarna, eftersöksansvariga i Särna-Idre och Transtrands jaktvårdskrets, samt ansvariga vid rovdjursakutgrupper i norra och västra Dalarna. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser