Ny skyddsjaktsansökan på varg i Sörsjön!

Boende och en rad organisationer har nu lämnat in ännu en skyddsjaktsansökan på varg i marker runt Sörsjön i Västra Dalarna.

Naturvårdsverket tillstyrkte skyddsjakt i december förra året. En jakt som resulterade i en skjuten ungvarg den 21 december.

De boende som under lång tid haft problem med vargar som sökt sig in bland hus, tagit tamdjur och jakthundar hoppades sedan att licensjakten på varg direkt efter nyår skulle ge dem möjlighet att fälla ytterligare någon varg.

Men jakten blev en besvikelse. Trots att 300 jägare var ute på vargjakt fälldes ingen och jakten i Dalarna avbröts redan efter en och en halv dag då kvoten var fylld och därtill fälldes en varg för mycket.

– Direkt efter att vargjakten var avslutad insåg vi att vi måste söka skyddsjakt än en gång. Den fällda ungvargen har inte förändrat något för oss i bygden. Vi har minst ett 10-tal vargar som stryker omkring och ska vi få en förändring måste vi lyckas fälla minst ett av alfadjuren och även ytterligare några ungvargar, berättar Håkan Johansson, en av byborna i det vargdrabbade området.

Och att problemen kvarstår råder ingen tvekan, samma dag som ansökan skickades till Naturvårdsverket gick sex vargar genom en bebodd stugby, bara 20 meter från närmaste boning.

Vargarna kommer nu inte åt några tamdjur, som får och kor, de står i stall eller ladugårdar. Vilket också innebär att jakthundar står högt på menyn. Därför vågar inte heller jägarna släppa sina hundar längre.

– Vi väntar och behöver ett snabbt beslut innan vargarnas parningssäsong startar. Ansökan är identisk med förra gången eftersom inget har förändrats till det bättre. Skulle vi drabbas av ännu en vargföryngring blir det en mindre katastrof i området, menar Håkan Johansson, som själv är en av jägarna som fått en av sina jakthundar vargdödade.

Även de så kallade rovdjursakutgrupperna stöder skyddsjaktsansökan. De har som uppgift att skrämma bort närgångna björnar med hundar. Men då flera jakthundar dödats av vargarna är det mycket tveksamt om man vågar släppa sina hundar vid dessa uppdrag. Vilket följdaktligen gör rovdjursproblemen ändå större.

Bakom ansökan ligger byborna i flera byar, Idre Sameby, Fäbobrukarna, eftersöksansvariga i Särna-Idre och Transtrands jaktvårdskrets, samt ansvariga vid rovdjursakutgrupper i norra och västra Dalarna. 

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser