Ny sajt ska hjälpa jägare

Nyköping (JJ) Tre före detta studenter från Nyköping har tagit fram ett onlineverktyg för jakt. Där kan jägarna följa vad som händer i skogen live.

Jaktsäsongen innebär inte bara långa pass i skogen, spännande minuter innan skotten går av och välfyllda frysboxar. Bakom det hela finns en enorm administrationsapparat, som till stora delar sköts helt manuellt. det fick Henrik Hoffman från Nyköping att se en affärsidé.

– Jakten organiseras genom skötselområden, där man samsas om ett visst antal djur. Tänk att 30 till 40 jaktlag ringer och frågar hur många det är kvar, och att du hela tiden måste förmedla ut den informationen.

Efter att ha testats förra säsongen i Björkvik utanför nyköping ska nu sajten vilth.se lanseras över hela Sverige. den som loggar in ser aktuell statistik över fällda djur i just sitt område, och kan rapportera in observationer och skjutna djur med några klick. det går också att varna jaktlagen om en kvot börjar ta slut och man riskerar att fälla för många, och att fakturera fällavgiften per automatik. Statistiken är tänkt att skickas vidare till Jägareförbundets system viltdata, som i sin tur är direktkopplat till Länsstyrelsens älgdatabas.

Förutom Hoffman, som gått på gripenskolan, har flera före detta studenter från Nyköping varit med och tagit fram verktyget. Webbutvecklaren Carl Rosell, som även han gått på skolan, har byggt systemet. Viktor Ånöstam, som läst jakt och viltvård på Ökna, är deras jaktexpert.

Nästa steg blir att utveckla fler funktioner som jägarna kan ha direkt nytta av. Som kartor, gemensamma kalendrar, rapportering via sms och att betala fällningsavgifterna och kött inom laget direkt med kort.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser