Ny sajt ska hjälpa jägare

Nyköping (JJ) Tre före detta studenter från Nyköping har tagit fram ett onlineverktyg för jakt. Där kan jägarna följa vad som händer i skogen live.

Jaktsäsongen innebär inte bara långa pass i skogen, spännande minuter innan skotten går av och välfyllda frysboxar. Bakom det hela finns en enorm administrationsapparat, som till stora delar sköts helt manuellt. det fick Henrik Hoffman från Nyköping att se en affärsidé.

– Jakten organiseras genom skötselområden, där man samsas om ett visst antal djur. Tänk att 30 till 40 jaktlag ringer och frågar hur många det är kvar, och att du hela tiden måste förmedla ut den informationen.

Efter att ha testats förra säsongen i Björkvik utanför nyköping ska nu sajten vilth.se lanseras över hela Sverige. den som loggar in ser aktuell statistik över fällda djur i just sitt område, och kan rapportera in observationer och skjutna djur med några klick. det går också att varna jaktlagen om en kvot börjar ta slut och man riskerar att fälla för många, och att fakturera fällavgiften per automatik. Statistiken är tänkt att skickas vidare till Jägareförbundets system viltdata, som i sin tur är direktkopplat till Länsstyrelsens älgdatabas.

Förutom Hoffman, som gått på gripenskolan, har flera före detta studenter från Nyköping varit med och tagit fram verktyget. Webbutvecklaren Carl Rosell, som även han gått på skolan, har byggt systemet. Viktor Ånöstam, som läst jakt och viltvård på Ökna, är deras jaktexpert.

Nästa steg blir att utveckla fler funktioner som jägarna kan ha direkt nytta av. Som kartor, gemensamma kalendrar, rapportering via sms och att betala fällningsavgifterna och kött inom laget direkt med kort.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser