Ny rapport om svensk vapenlagstiftning

Vilka är egentligen utgångspunkterna för Sveriges vapenlagstiftning? Vad skulle de förändringar som på senare tid diskuterats få för konsekvenser – för brottsligheten och för laglydiga medborgares användning av vapen för jakt, sportskytte och som samlarobjekt?

Jakt och sportskytte hör till Sveriges allra största folkrörelser, som engagerar hundratusentals personer, men ändå diskuteras den politiska regleringen av vapenägande förvånansvärt sällan. Med rapporten ”Legala vapen – samhällsproblem eller rättighet?” ger Timbro sitt bidrag till en fördjupad debatt.  

Michael Eriksson gör i rapporten en gedigen och sakkunnig genomgång av den juridiska bakgrunden till dagens lagstiftning, granskar den bild massmedier ger av vapenägande, kritiserar en aktuell utredning kring vapenlagstiftning och föreslår ändringar av dagens regelverk.  

I centrum står frågan om huruvida förekomsten av legala vapen är ett samhällsproblem i Sverige. Eller är det snarare förekomsten av illegala vapen och kriminellas vapenanvändning som är problemet?  

Syftet med rapporten är att belysa flera principiella politiska dilemman:  

Kommer hårdare lagstiftning att påverka kriminella personers beteende, eller bara beteendet hos personer som inte utgör något problem i dag? Vilka drabbas av den restriktiva lagstiftningen, och står dessa negativa effekter i proportion till lagens nytta? Bör politiken ägna sig åt att ”skicka signaler” på områden där reella resultat är svåra att uppnå, och hur högt pris är det då rimligt att laglydiga medborgare betalar för dessa ”signaler”?  

Timbro vill med rapporten sätta fokus på bl a dessa frågor, och ge en bakgrund till den aktuella debatten om förändringar av vapenlagstiftningen.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser