Ny nationell eftersöksförening i Sverige

Sjöbo (JJ) Nyligen skapades Sveriges första nationella eftersöksförening. Tidigare har det i landet funnits enskilda initiativ men nu finns en förening som alla eftersöksekipage i Sverige kan bli medlem i, och som vill samla den gemensamma kompetensen.

Svenska eftersöksekipage ska nu kunna organiseras på nationell nivå i Sveriges eftersöksförening. Foto: Per Jonson
Föreningens målsättning är att skapa och förmedla såväl praktisk som teoretisk kunskap om eftersöksarbetet. Dessutom vill föreningen utveckla eftersöksverksamheten i Sverige när det gäller organisation, ekipage, praxis och renommé.

Det är först och främst omtanken om det vilda och om våra hundar som driver föreningens arbete. Skadade vilda djur skall spåras och avfångas så effektivt och skonsamt som möjligt.

En stor del av föreningens arbete kommer läggas på nätverkande, utbildningar av eftersöksjägare och eftersökshundar. Man siktar på att nå en kvalitetsstandard för eftersök.

Föreningen är obunden och tillhör inte något jägarförbund. Det finns inte heller någon uttalad politisk agenda. Ordförande är Frederik Pedersen från Sjöbo i Skåne som ägnat sig på allvar åt eftersök i femton år.

Sedan tidigare finns det eftersöksföreningar i våra grannländer. Mycket av inspirationen hämtas i från Tyskland som ligger långt fram i arbetet med en organiserad eftersöksorganisation.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser