Ny mårdart hittad i Skåne

Kungsbacka (JJ) En stenmård, mest sannolikt invandrad från Danmark sköts nyligen i nordöstra Skåne. Det är första gången arten påträffas här i Sverige.

Stenmård (nederst) intill en vanlig svensk mård. Foto: Mårdhundsprojektet

Det var i slutet av mars mården sköts när den gjorde ett besök i en hönsgård i norra Skåne. Skytten blev misstänksam eftersom mården inte såg ut som mårdar brukar göra i Sverige. Personal från mårdhundsprojektet kontaktades därför.

Nu har analys av kroppen genomförts och P-A Åhlén från mårdhundsprojektet konstaterar att det rör sig om en vuxen stenmårdshane (Martes foina). Den är en annan art än den mård (Martes martes) vi har i Sverige men de tillhör samma släkte.

– Jag misstänker att den åkt snålskjuts över Öresund. Stenmårdar har en förkärlek för att ta sig in i bilar och bita sönder kablage.

Stenmården till skillnad från mården saknar päls på trampdynorna. Foto: Mårdhundsprojektet

Stenmården är talrik i Danmark och övriga Europa och lever sida vid sida med mården. Den skiljer sig dock åt på flera plan. Den är ljusare och har vitt bröst i stället för gult. Trampdynorna saknar päls och nosen är också skär.

– Dessutom har den 1,5 centimeter längre penisben än vår mård.

Om det beror på längden på hannens könsorgan eller inte vet inte P-A Åhlén, men han känner inte till att hybridisering kan ske mellan arterna.

– Jag har sökt i litteraturen men kan inte hitta något som påvisar detta.

Mårdhundsprojektet tar gärna emot bilder av misstänkta stenmårdar.

Stenmården (till höger) har en betydligt ljusare nos än mården. Foto: Mårdhundsprojektet

 

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser