Ny lista över invasiva arter

Europa (JJ) EU har enats om en ny lista över invasiva arter. Bland annat återfinns nu tvättbjörnen där trots att den än så länge inte spridit sig till Sverige.

Tvättbjörnen återfinns nu på EU:s lista över invasiva arter, tillsammans med bland annat signalkräftan. Foto: Istock

På den nya listan återfinns 37 arter, både växter och djur. Tvättbjörnen som finns i talrika bestånd i bland annat Tyskland finns med på den nya listan. Däremot är inte mårdhunden, som Skandinaviska mårdhundsprojektet jobbar stenhårt med att stoppa, med på listan.

Johan Näslund arbetar med frågor om invasiva arter på Naturvårdsverket och tycker det är bra att EU skapat listan.

– Sverige har väldigt få av de här 37 arterna. Vi får ett kraftigt förstärkt skydd i och med att alla våra grannländer tvingas vidta en massa åtgärder. Vi minskar ju absolut riskerna att de arterna ska komma hit, säger han till Sveriges Radio P1.

Hela listan

Saltbaccharis
Kabomba
Pallasekorre
Huskråka
Vattenhyacint
Ullhandskrabba
Tromsöloka
Bredloka
Javanesisk mungo
Flytspikblad
Afrikansk vattenpest
Oxgroda
Storblommig ludwigia
Krypludwigia
Gul skunkkalla
Kinesisk muntjack
Sumpbäver
Storslinga
Näsbjörn
Taggkindskräfta
Gulvårtskräfta
Amerikansk kopparand
Signalkräfta
Flikpartenium
Amursömnfisk
Gisselpilört
Röd sumpkräfta
Marmorkräfta
Tvättbjörn
Bandslätting
Japansk arrowrot
Grå ekorre
Östlig rävekorre
Sibirisk jordekorre
Helig ibis
Gulbukig vattensköldpadda
Sammetsgeting

 

 

 

AKTUELLT

Bakslag både för staten och samebyarna i Girjasmålet

Luleå (JJ) Uppdaterad. Dagens dom i Girjasmålet innebär bakslag både för samebyarna och staten. Rätten slår fast att samebyn har "bättre rätt" till jakt och fiske, men den får inte ensam rätt att förvalta jakten och fisket. – Det fortsätter som förut – länsstyrelsen upplåter jakt och fiske till andra personer, säger Margareta Bergström, hovrättspresident, till Jaktjournalen.

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Annonser