Ny lag drabbar troféfixaren

Kungsbacka (JJ) Den 2 september trädde en ny lag i kraft som gör det betydligt svårare för jägare att få tillgång på väteperoxid till troféblekningen.

Det blir nu lite mer omständligt att bleka jakttroféer.
Vill du bleka skallen rådjurstrofén och har tänkt att använda väteperoxid måste du numera söka tillstånd hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Tillstånd behövs för en koncentration över 12 viktprocent.

Från och med den 2 september gäller nämligen nya regler kring hanteringen av vissa kemiska produkter som kan användas för att tillverka sprängämnen. Dessa ämnen kallas sprängämnesprekursorer.

Privatpersoner som redan har köpt och innehar de här produkterna får fortsätta använda dem till och med den 1 mars 2016. 

AKTUELLT

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser