Ny kolv med vattentransfer

Jägarna stajlar sina jaktprylar som aldrig förr. Vattentransfertekniken bjuder nämligen på gränslösa möjligheter. För tiotalet år sedan var det nästan uteslutande valnötskolvar som lockade jägarna, sedan blev det allt vanligare med enfärgade syntetkolvar. Och nu finns det nästan inga gränser för färger och mönster – vattentransfer har erövrat jägarna. Text och foto: HOLGER NILSSON

– Det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan använda vattentransfer till. Hos oss är det jägarna som står för den största delen av sysselsättningen, berättar Therese Svensson, vid Liquid Solutions i Ystad.
Vattentransfertryck, eller Hydrodipping som det också kallas, har funnits i 30 år. Det har varit vanligast bland bil- och mc-ägare som stylat sina fordon. Men nu har tekniken på allvar slagit sig in bland jägarna.
– Vi gör mycket kolvar, trofésköldar, kåpor på hörselskydd, knivar, ljuddämpare och kikarsikten, berättar Therese, samtidigt som hon ska påbörja förvandlingen av en kompositkolv på en Tikka T3.

Kryptek Mandrake
Första momentet i förvandlingen är en lätt slipning av kolven och spackling av eventuella skador. Därefter ska kolven bestrykas med plastprimer. Efter torkning lackas kolven med en grundfärg beroende på vilket mönster som ska användas.
– Alla stora tillverkare av kamomönster anger också färgnummer på den grundfärg som ska användas, allt för att nå ett så perfekt resultat som möjligt. Den här kolven ska få ett 3D-kamo från Kryptek Mandrake som just nu är det hetaste på marknaden.

Tikka-kolven doppas och vänds försiktigt i mönstret.

Känslig process
När grundfärgen har torkat kommer man till den känsliga delen av processen. Den så kallade doppningen som kräver ett tränat handlag.
– Det finns ”Gör-det-själv-kit” att köpa, men chansen att lyckas med detta första gångerna är nog lika med noll. Det blir nog billigare att vända sig till någon av oss professionella på området, menar Therese. Själva doppkaret som Liqiuide Solutions använder är på cirka två kubikmeter och med hjälp av cirkulationspumpar och termostat håller man en exakt vattentemperatur på 32 grader både i ytan och i botten.

Sprejar aktivator

Före doppningen läggs filmen försiktigt på vattenytan utan att det blir några luftbubblor mellan filmen och vattnet. Efter ett par minuter sprejas en aktivator över filmen, därefter doppas och vänds kolven sakta genom mönstret.
– Därefter håller jag kvar kolven under vattnet för att skölja av rester. Det mest spännande är när man tar upp kolven och synar så att allt blivit bra. Har man misslyckats med t ex blåsor på någon del är det bara att börja om och slipa ner kolven igen, berättar Therese.
Efter att produkten härdat kan den även förses med billack för att öka hållbarheten.
– Det finns ingen manual för det här arbetet, det handlar om erfarenhet och att testa sig fram och hitta det som fungerar.

Slutresultatet blev perfekt och kolven har fått ett trendigt kamomönster.

Hög hållbarhet
Vattentransfertekniken kan användas på nästan alla material. En vapenkolv blir lika hållbar som vilket annat material som helst. Den är även värmetålig och kan användas på ljuddämpare.
Prismässigt är vattentransfertekniken inget som verkar avskräcka jägarna. Ägaren till Tikka T3-kolven betalade 1 800 kronor plus moms. Priserna varierar naturligtvis på hur stora och komplicerade föremålen är.
– Nyligen fick vi en förfrågan om att göra en barnstol i kamomönster. Pappan är jägare och pojken ska troligen få en stol som ingen annan har, berättar Therese Svensson med ett leende.  

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser