Ny jaktutbildning i Forshaga

Forshaga (JJ) I höst startar en ny utbildning för den som vill bli guide inom jakt eller fiske. Med ett ökat intresse för upplevelse- och naturturism i hela Europa, ser framtidsutsikterna för naturguider goda ut.

Nu presenterar Forshagaakademin en ny yrkeshögskoleutbildning ”Fiske- och jaktguide”. Utbildningen ska möta den ökande efterfrågan som kommer från en växande upplevelseturism i Sverige och resten av världen.

Att skolan har valt att kombinera sportfiske och jakt i en utbildning, beror bland annat på att fler och fler anläggningar erbjuder både jakt och fiske. Tanken är att de elever som väljer jaktinriktningen också ska vara införstådda i fiskets villkor och tvärtom.

– Den som har kunskap om bägge delarna, har lättare att få sysselsättning året om, eftersom jakt- och fiskesäsongerna delvis kompletterar varandra, säger Per Johansson, rektor på Forshagaakademin.  

Utbildningen ”Fiske- och jaktguide” är tvåårig. På den del som är gemensam, läser eleverna bland annat engelska, entreprenörskap, turism, säljteknik och guideteknik. Sedan fördjupar sig fiskeleverna i sportfisket medan jakteleverna fördjupar sig i jakten. En stor och viktig del är praktikperioderna, LIA, som omfattar totalt 23 veckor. 

– LIA, eller lärande i arbete, är en central del i utbildningen. Forshagaakademin jobbar i nära samarbete med både jakt- och sportfiskebranschen och kan på så sätt ordna relevanta praktikplatser. Eleven får möta verkligheten och kan skapa egna kontakter i branschen, säger Joakim Eriksson, YH-ansvarig och lärare på Forshagaakademin.

– Jag tror att det här kommer bli en populär utbildning och att de som går ut härifrån har goda förutsättningar att få jobb eller att skapa sig egna jobb. I dagsläget är detta den enda utbildningen i sitt slag i hela Europa.  

FAKTA:
Sista ansökning 10 maj Det krävs grundläggande gymnasiebehörighet. Relevanta meriter räknas också in vid antagningen. Utbildningen drar igång i augusti i år.
Läs mer på www.forshagaakademin.se  

Den nya yrkeshögskoleutbildningen i Forshaga ska ge eleverna de verktyg de behöver för att kunna göra guidning till ett levebröd.
AKTUELLT

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Debatt: Vi behöver skjuta fler vargar i Sverige

Svenska Rovdjursföreningens styrelseledamot Björn Ljunggren har i en debattartikel i en lång rad svenska dagstidningar efterlyst fler vargar i Sverige. Här svarar jägaren Anders Lindell på Ljunggrens artikel och föreslår istället utökad vargjakt.

Annonser