Ny jaktsäsong – Nya möjligheter

Holger Nilsson.En ny jaktsäsong är precis som början av våren. Vi har en fantastisk tid framför oss med massor av drömmar och förhoppningar. Jaktåret som börjar den 1 juli består självklart av mängder av jakt och det är framförallt dessa jaktdagar som skapar längtan för oss inbitna jägare. Men i ordet jakt finns så mycket mer som fyller hela jaktåret med meningsfull sysselsättning.

I allmänhetens ögon
De svenska jägarna sköter sig mycket bra över lag. Det visar inte minst de förtroende vi jägare får från allmänheten i olika undersökningar. För gemene man uppfattas jakten ofta endast som en sysselsättning där vilt skjuts.
Men jakten är så mycket mer och det är det som vi jägare i Norden är så duktiga på. Under jakten faller också viltvård, trafikeftersök, inventeringar, avskjutningsplaner utifrån ett biologiskt perspektiv och forskning. Listan kan göras oändligt lång på vad jakt innehåller, det är kanske också därför jakten blir en livsstil för många och sysselsätter oss hela året.

Olika förutsättningar
Vi jägare har också olika förutsättningar för jakt, oftast beroende på var i landet vi bor. Med detta följer också olika jaktintressen. En grupp jagar till exempel bara hare med stövare. En annan bara skogsfågel och ripa med stående hund. Eller de som bara jagar vildsvin, eller de som jagar allt de har möjlighet till. Vi har också en annan grupp jägare som vuxit och fortsätter att växa. De som bara jagar rovdjur, allt från björn till mård.

Påpassade

Björnjakten har premiär den 21 augusti och runt denna jakt har intresset vuxit kraftigt. Både bland jägarna som upptäckt denna fantastiska jaktmöjlighet, men också bland kritiker som inte tycker att jakten alltid går rätt till.
Främst är det eliten av duktiga hundförare som är påpassade och ibland jämförs med rockstjärnor i negativ bemärkelse. Jag är dock övertygad om att vi får ett bättre fokus på årets björnjakt, där själva jakten och prestationen kan få bli vad den är.

Positiv utveckling
Det är också positivt att fler och fler björnhundsgrupper bildas av rutinerade och dokumenterat duktiga björnhundsägare. De ställer upp gratis med sina hundar när jaktlag gjort björnobservationer, men saknar egna björnhundar.
Här finns det också många gånger möjlighet för björnhundsintresserade att få chansen att släppa sin hund med rutinerade hundar. Det är så vi måste jobba – vi måste hjälpas åt och se tjusningen med olika jaktmetoder. Oavsett om jag föredrar björnjakt med hund, eller vill vaka räv hemma från ladugården. Skitjakt!  

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser