Ny förvaltningsplan för stora rovdjur i Dalarna

Dalarna(JJ) I går tog viltförvaltningsdelegationen beslut om att anta en ny förvaltningsplan för stora rovdjur i Dalarnas län.

Planens mål är att det ska råda en fungerande samexistens mellan människa och rovdjur. Dalarna ska ha långsiktigt livskraftiga rovdjursstammar. Samtidigt ska tamdjurshållning inte påtagligt försvåras, och hänsyn ska tas till socioekonomiska förhållanden. 

I planen ingår dessutom bland annat mål för förvaltningsnivåer för stora rovdjur, jakt, skadenivåer. Planen ska nu genomgå en redaktionell översyn. Den kommer sedan att fastställas så snart den har kompletterats med Naturvårdsverkets beslut om miniminivåer för lodjur och järv. 

Utöver detta beslutades om övergripande riktlinjer för licensjakt på varg 2015:
– Licensjakten kan ha ett jaktuttag som motsvarar den årliga populationsökningen, baserat på den senaste kvalitetssäkrade inventeringen. 
– Licensjakten ska i första hand utföras inom de vargrevir som orsakat skada eller befinner sig inom ett område där det är hög sannolikhet att de kommer att orsaka skada.
 – Jakten ska i första hand utformas för att skjuta alla djur inom ett revir. I möjligaste mån ska  unga djur fällas före föräldradjur.
Det här meddelar länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser