Ny förvaltningsplan för stora rovdjur i Dalarna

Dalarna(JJ) I går tog viltförvaltningsdelegationen beslut om att anta en ny förvaltningsplan för stora rovdjur i Dalarnas län.

Planens mål är att det ska råda en fungerande samexistens mellan människa och rovdjur. Dalarna ska ha långsiktigt livskraftiga rovdjursstammar. Samtidigt ska tamdjurshållning inte påtagligt försvåras, och hänsyn ska tas till socioekonomiska förhållanden. 

I planen ingår dessutom bland annat mål för förvaltningsnivåer för stora rovdjur, jakt, skadenivåer. Planen ska nu genomgå en redaktionell översyn. Den kommer sedan att fastställas så snart den har kompletterats med Naturvårdsverkets beslut om miniminivåer för lodjur och järv. 

Utöver detta beslutades om övergripande riktlinjer för licensjakt på varg 2015:
– Licensjakten kan ha ett jaktuttag som motsvarar den årliga populationsökningen, baserat på den senaste kvalitetssäkrade inventeringen. 
– Licensjakten ska i första hand utföras inom de vargrevir som orsakat skada eller befinner sig inom ett område där det är hög sannolikhet att de kommer att orsaka skada.
 – Jakten ska i första hand utformas för att skjuta alla djur inom ett revir. I möjligaste mån ska  unga djur fällas före föräldradjur.
Det här meddelar länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser