Ny forskning – hur drabbas hundar av harpest

Norge (JJ) Veterinärinstitutet i Norge ska kartlägga förekomsten av harpest hos jakthundar.

Det nya forskningsprojektet ska pågå fram till december 2015. Man ska undersöka förekomsten och testa olika metoder för att påvisa tularemi hos hund.

Sjukdomen förekommer främst hos hare och  smågnagare. De norska forskarna har nu som mål att undersöka 270 jakthundar som jagat i gnagartäta områden hösten 2014 och vintern 2015. Som referens ska man använda 50 hundar från tätorter som inte exponerats för riskerna att drabbas av harpest.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser