Ny forskning avslöjar: Matförgiftningsbakterie kan komma från vildsvin

Uppsala (JJ) Axel Sannö, veterinär, vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, har nyligen publicerat en forskningsrapport där de tittat på förekomst hos vildsvin av tre olika matförgiftningsbakterier, överförbara till människa. Över 40 procent av vildsvinen bar på någon form av matförgiftningsbakterie.

 
Veterinär Axel Sannö uppmanar jägarna att hålla god slakthygien för att undvika bakterietillväxt i slaktkroppen. Foto: Mikael Grennard. 

Man har gjort studien på 88 vildsvin från olika gårdar i landet. Drygt 10 % av vildsvinen i denna studie bar på Salmonella och över 40 % av de undersökta grisarna bar på någon av de tre bakterierna Salmonella, Yersinia enterocolitica och Yersinia pseudotubercolosis.  

Människor som smittas får oftast symptom på matförgiftning men även diffusa symptom så som ledsmärtor, magknip och liknande kan förekomma beroende på vilken bakterie det är. Ibland kan även värre symptom förekomma.  

Man tror att vildsvinen ofta sprider dessa bakterier mellan varandra vid t ex välbesökta foderplatser eller från smågnagare och fåglar som man vet kan bära på dessa bakterier. Man kan inte på slaktkroppen se om ett skjutet vildsvin bär på någon av dessa bakterier och det finns i dagsläget inga tester man kan göra heller för att påvisas om de finns så som det finns för trikiner, säger Axel, som själv är passionerad vildsvinsjägare.  

– Med rätt slakterimetoder, kan jägarna i mycket stor utsträckning kan undvika att överföra bakterien till slaktkroppen och köttet då bakterien oftast återfinns i vildsvinets tonsiller (halsmandlar) samt i avföring och tarminnehåll. God hygien i köket är sen givetvis mycket viktigt och med rätt tillagning ser man till att eventuellt kontaminerat kött neutraliseras.

– Man bör tänka lite som när man hanterar kyckling, separat skärbräda, diska alla redskap och tvätta händerna, fortsätter Axel.

– Sedan är det givetvis viktigt att upplysa läkarkåren om att dessa bakterier förekommer hos svenska vildsvin.

– Kommer det in en person med matförgiftningssyptom och typisk jakt- eller friluftsklädsel kanske läkaren ska tänka en gång till, avslutar Axel.

Forskarna tror att bakterier kan spridas mellan vildsvinen på välbesökta foderplatser.
   

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser