Ny fästingart funnen i Sverige

Kungsbacka (JJ) Varmare klimat för med sig nya arter norrut. Den brokiga hundfästingen har hittats både i Danmark och Sverige. Arten återfinns vanligen längre söderut i Europa.

En ny sydeuropeisk fästingart gör entré i Sverige. Foto: Ulrika Forshell/SVA

Invandrande guldschakaler som påträffats i Danmark har burit på den brokiga hundfästingen. En skjuten guldschakal bar 18 stycken brokig hundfästing (Dermacentor reticulatus).

– Vi blev överraskade att hitta en guldschakal i Danmark men också att de här nya sortens fästingar kravlade runt i pälsen, säger Rene Bødker vid Danmarks tekniska universitets veterinärinstitut till Sveriges Radio Vetenskapsradion.

Den brokiga hundfästingen kan vara bärare av en malarialiknande parasit som i sin tur kan ge hundar den potentiellt dödliga sjukdomen babesios.

Men fästingen kan också föra med sig fläcktyfussmittan Rickettsia raoultii. Denna bakteri ger svårläkta sår. Huden svartnar och dör där fästingen satt sig. Endast bredspektrumantibiotika hjälper.

Till skillnad från den vanliga svenska fästingen som bäst trivs i skogen, gillar den brokiga hundfästingen öppna fält, våtmarker och älvdalar, rapporterar Vetenskapsradion.

I Sverige har hittills tre fynd av arten gjorts. Sannolikt är det flyttfåglar som fört arten med sig hit.

 

 

AKTUELLT

Bakslag både för staten och samebyarna i Girjasmålet

Luleå (JJ) Uppdaterad. Dagens dom i Girjasmålet innebär bakslag både för samebyarna och staten. Rätten slår fast att samebyn har "bättre rätt" till jakt och fiske, men den får inte ensam rätt att förvalta jakten och fisket. – Det fortsätter som förut – länsstyrelsen upplåter jakt och fiske till andra personer, säger Margareta Bergström, hovrättspresident, till Jaktjournalen.

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Annonser