Ny databas för stövarraserna

Kungsbacka (JJ) När man letar en ny jakthund är en bra databas över resultat och stamtavla guld värt. Svenska Stövarklubben har förstått detta och lanserar nu den egna sajten Hitta Stövare.

Nu blir det lättare att hitta info om stövare på nätet. Arkivfoto: Per Jonson

För cirka åtta år sedan la stövarklubben ner sin databas ”stövardata”, en databas där man samlade alla stövare, stamtavlor, utställningar och jaktprov.

– Anledningen till att vi la ner det var att de var för gammalt, säger Göran Johansson, utställning- och regelansvarig i Svenska Stövarklubben.

Men verktyget saknades i aveln, mest för att göra simulerade parningar och räkna ut inavelsgraden. När Svenska Älghundsklubben lanserade hittaälghund.se riktade Svenska Stövarklubben ögonen mot dem och såg att verktyget var fantastiskt bra och helt rätt för sin tid.

– Vi tog kontakt med Svenska Älghundsklubben och köpte in oss i deras program, berättar Göran Johansson och fortsätter.

– Vi har haft en fantastiskt bra dialog med SÄK under projektet som har stöttat och gett oss mycket bra information. Projektet har varat i två år och idag kan klubben presentera någonting helt nytt för stövarvärlden, nämligen Hitta Stövare. Det är Andreas Johansson som har varit projektledare och drivit projektet i hamn.

Tanken och grundidén är att hemsidan ska fungera på samma sätt som hittaälghund.se. Den nya sajten återfinns på Svenska Stövarklubbens hemsida.

– Svenska Stövarklubben har för nuvarande mycket god ekonomi. Detta är helt rätt väg att gå investeringsmässigt och något som kommer våra medlemmar tillgodo. Nu under januari månad kommer vi lägga in årets jaktprovsresultat och sedan tar vi gladeligen emot feedback från våra medlemmar, avslutar Göran Johansson.

Klicka här för att komma till Hitta Stövare>>

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Annonser