Ny databas för stövarraserna

Kungsbacka (JJ) När man letar en ny jakthund är en bra databas över resultat och stamtavla guld värt. Svenska Stövarklubben har förstått detta och lanserar nu den egna sajten Hitta Stövare.

Nu blir det lättare att hitta info om stövare på nätet. Arkivfoto: Per Jonson

För cirka åtta år sedan la stövarklubben ner sin databas ”stövardata”, en databas där man samlade alla stövare, stamtavlor, utställningar och jaktprov.

– Anledningen till att vi la ner det var att de var för gammalt, säger Göran Johansson, utställning- och regelansvarig i Svenska Stövarklubben.

Men verktyget saknades i aveln, mest för att göra simulerade parningar och räkna ut inavelsgraden. När Svenska Älghundsklubben lanserade hittaälghund.se riktade Svenska Stövarklubben ögonen mot dem och såg att verktyget var fantastiskt bra och helt rätt för sin tid.

– Vi tog kontakt med Svenska Älghundsklubben och köpte in oss i deras program, berättar Göran Johansson och fortsätter.

– Vi har haft en fantastiskt bra dialog med SÄK under projektet som har stöttat och gett oss mycket bra information. Projektet har varat i två år och idag kan klubben presentera någonting helt nytt för stövarvärlden, nämligen Hitta Stövare. Det är Andreas Johansson som har varit projektledare och drivit projektet i hamn.

Tanken och grundidén är att hemsidan ska fungera på samma sätt som hittaälghund.se. Den nya sajten återfinns på Svenska Stövarklubbens hemsida.

– Svenska Stövarklubben har för nuvarande mycket god ekonomi. Detta är helt rätt väg att gå investeringsmässigt och något som kommer våra medlemmar tillgodo. Nu under januari månad kommer vi lägga in årets jaktprovsresultat och sedan tar vi gladeligen emot feedback från våra medlemmar, avslutar Göran Johansson.

Klicka här för att komma till Hitta Stövare>>

AKTUELLT

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Landfast is ger finska besökare

Umeå (JJ) Med den långvariga kylan bildas landfast is i Kvarken, mellan Finland och Sverige. Följden blir att förrymda farmarrävar traskar över till Sverige.

Annonser