Ny databas för stövarraserna

Kungsbacka (JJ) När man letar en ny jakthund är en bra databas över resultat och stamtavla guld värt. Svenska Stövarklubben har förstått detta och lanserar nu den egna sajten Hitta Stövare.

Nu blir det lättare att hitta info om stövare på nätet. Arkivfoto: Per Jonson

För cirka åtta år sedan la stövarklubben ner sin databas ”stövardata”, en databas där man samlade alla stövare, stamtavlor, utställningar och jaktprov.

– Anledningen till att vi la ner det var att de var för gammalt, säger Göran Johansson, utställning- och regelansvarig i Svenska Stövarklubben.

Men verktyget saknades i aveln, mest för att göra simulerade parningar och räkna ut inavelsgraden. När Svenska Älghundsklubben lanserade hittaälghund.se riktade Svenska Stövarklubben ögonen mot dem och såg att verktyget var fantastiskt bra och helt rätt för sin tid.

– Vi tog kontakt med Svenska Älghundsklubben och köpte in oss i deras program, berättar Göran Johansson och fortsätter.

– Vi har haft en fantastiskt bra dialog med SÄK under projektet som har stöttat och gett oss mycket bra information. Projektet har varat i två år och idag kan klubben presentera någonting helt nytt för stövarvärlden, nämligen Hitta Stövare. Det är Andreas Johansson som har varit projektledare och drivit projektet i hamn.

Tanken och grundidén är att hemsidan ska fungera på samma sätt som hittaälghund.se. Den nya sajten återfinns på Svenska Stövarklubbens hemsida.

– Svenska Stövarklubben har för nuvarande mycket god ekonomi. Detta är helt rätt väg att gå investeringsmässigt och något som kommer våra medlemmar tillgodo. Nu under januari månad kommer vi lägga in årets jaktprovsresultat och sedan tar vi gladeligen emot feedback från våra medlemmar, avslutar Göran Johansson.

Klicka här för att komma till Hitta Stövare>>

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser