Ny björninventering i Västerbotten

Var femte år inventeras björnarna i Västerbotten. Senast 2004, nu vill länsstyrelsen ta reda på om björnstammen vuxit de senaste åren.

Vid senaste inventeringen, 2004, beräknades björnstammen till mellan 254-299 björnar. I höst kommer länsstyrelsen i samarbete med Svenska Jägareförbundet att genomföra en ny inventering.

Björnspillningsinventeringen pågår mellan den 21 augusti och 31 oktober.

För att få så stor täckning som möjligt har provkit med instruktion, provpåse och förfrankerat kuvert spridits ut över länet via olika organisationer. Bland annat till ansvariga för älgskötselområden, A, B och E-licensområden, ortsbojaktlagen, samebyar, innehavare av årskort småvilt, björnjägare på statens mark och länets jaktvårdskretar.

AKTUELLT

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Kolgrillad älgfilé

Numera tar grillsäsongen aldrig slut. Låt inte den fina älgfilén bli liggande i frysen och i värsta fall bortglömd. Med en god marinad och ett dygn i kylen är en mör älgfilé något av det godaste man kan låta vända på kolgrillen. Låt inga andra smaker konkurrera med den suveränt goda älgfilén, servera med en

Crut – en ståndhund av rang

När jämthunden Älgtjärnets Crut släpps lös i skogen är chansen till ståndskall rejält hög. Han har aldrig misslyckats på ett jaktprov och med tio förstapris på tio starter har han en meritlista som många bara drömmer om.

Redolfi EOS Steel

Gyttorp lanserar flera modeller från Redolfi Armi. Hagelbockar för jakt, sporting och lerduveskytte. Bockarna finns i Light, Steel och Sporting. Light och Steel finns i kaliber 12 och 20. Sporting i kaliber 12. Jaktjournalen har testat modellen Redolfi EOS Steel, som har tydliga influenser från traditionell italiensk tillverkning av hagelbockar.

Annonser