Ny björninventering i Västerbotten

Var femte år inventeras björnarna i Västerbotten. Senast 2004, nu vill länsstyrelsen ta reda på om björnstammen vuxit de senaste åren.

Vid senaste inventeringen, 2004, beräknades björnstammen till mellan 254-299 björnar. I höst kommer länsstyrelsen i samarbete med Svenska Jägareförbundet att genomföra en ny inventering.

Björnspillningsinventeringen pågår mellan den 21 augusti och 31 oktober.

För att få så stor täckning som möjligt har provkit med instruktion, provpåse och förfrankerat kuvert spridits ut över länet via olika organisationer. Bland annat till ansvariga för älgskötselområden, A, B och E-licensområden, ortsbojaktlagen, samebyar, innehavare av årskort småvilt, björnjägare på statens mark och länets jaktvårdskretar.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser